Európa-rekorder kukoricaüzem Fejérben

Vágólapra másolva!
A Hungrana Kft. szabadegyházi üzeme 100 millió eurós, kapacitásbővítő beruházással Európa legnagyobb kukorica-feldolgozó és Magyarország első bioetanol gyára lett, amelyet pénteken Gráf József agrárminiszter avatott fel.
Vágólapra másolva!

A brit-amerikai Eaststarch és az osztrák Agrana csoport 50-50 százalékos tulajdonában levő Hungrana üzemében a két év alatt megvalósult beruházásnak köszönhetően napi 3000 tonna kukorica feldolgozása vált lehetővé.

A fejlesztések során bővítették a keményítőt, folyékony, izocukrot, alkoholt, takarmányt és bioetanolt előállító gyár teljes feldolgozósorát, megduplázták az izocukorgyártást, modernizálták az infrastruktúrát.

A beruházás önerőből valósult meg, ahhoz nem vettek igénybe sem direkt állami támogatást, sem hazai, vagy uniós forrást - mondta el az avató ünnepségen Lengyel Attila, ügyvezető igazgató.

A Hungrana Kft. tavalyi árbevétele mintegy 45 milliárd forint volt, az idén várhatóan 70 milliárd forint lesz, aminek mintegy 40 százaléka származhat az etanolgyártásból - mondta el az MTI-nek Lengyel Attila.

Tájékoztatása szerint az évi egymillió tonna feldolgozásra kerülő kukorica 30-35 százalékából bioetanolt gyártanak majd.

Az előállított 135 ezer tonna bioetanollal a Hungrana Kft. már most képes lenne kielégíteni az üzemanyagok biomassza eredetű részarányát 2010-ig meghatározó, uniós előírásnak megfelelő teljes magyarországi szükségletet.

A cég környezetbarát üzemanyaga már húsz magyarországi töltőállomáson kapható. Elmondta azt is, hogy a Szabadegyházán előállított bioetanol üzemanyagként való felhasználásával, illetve az annak megfelelő energiatartalommal rendelkező motorbenzin helyettesítésével Magyarország széndioxid kibocsátása évi 150 ezer tonnával csökkenhet.

Az új beruházás avató ünnepségén a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hangsúlyozta: etanol előállításra Magyarország évi kétmillió tonna gabonát használhat fel. Ez reális cél, amely mellett fejlődhet az állatállomány és jut exportra is.

Abban a filozófiai vitában, hogy szabad-e élelmiszerből ipari terméket készíteni, Magyarország igennel voksol, de csakis a lehetőségeket figyelembe véve és a stratégiát okosan felépítve - mondta.

A miniszter úgy vélte, hogy az első magyar bioetanol üzem után 3-4 készül még el. Mint mondta, az etanol gyártás mellett szól a fosszilis energia fogyatkozása és drágulása, az üzemanyagokkal kapcsolatos uniós előírások betartása, továbbá az, hogy általa a gazdák biztos jövedelemhez jutnak, és biztosított a gazdaságok melléktermékeinek a hasznosítása is.