Olajsokk: 142 dollár fölött az ár és emelkedhet

Vágólapra másolva!
Szerda reggel a nyersolaj ára meghaladta a hordónkénti 142 dolláros szintet az ázsiai kereskedésben, és tovább drágulhat a kínálat szűkössége, illetve a közel-keleti feszültségek miatti aggodalmak hatására. A Nemzetközi Energiaügynökség kedden azt közölte, hogy a globális nyersolajkínálat a rekord közeli árak és a keresletnek az Egyesült Államokban és Európában történő mérséklődése ellenére feszes marad.
Vágólapra másolva!

A keresletnövekedés közel 90 százaléka az IEA szerint a fejlődő világra jut. A szervezet vezérigazgatója úgy véli, hogy a világ most éli át a "harmadik olajsokkot", és Nobuo Tanaka a hatásokat az 1973-évi arab olajembargóhoz, illetve az 1979 évi iráni forradalom utáni helyzethez hasonlította. Fokozza a feszültséget az Irán esetleges megtámadásával kapcsolatos retorika is. Az ABC NEWS meg nem nevezett Pentagon illetékesre hivatkozva közölte, hogy Izrael még az év vége előtt megtámadja Irán atomlétesítményeit. Egy ilyen akció iráni ellenlépést váltaná ki és vélhetően a Perzsa(Arab)-öböl térségéből származó olajszállítások megszakadásával járna. Az amerikai külügyminisztérium az információt megalapozatlannak minősítette.

Az árak mozgására mindemellett hathat az amerikai olaj-és petrolkémiai tartalékokról közzéteendő adat, amely - várhatóan - csökkenést jelez a múlt hétről, illetve az Európai Közpopnti Bank holnapi várható kamatemelése. Amennyiben az EKB szigorít, az a dollár árfolyamvesztését és a nyersolaj árak emelkedését vonhatja magával.

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi, augusztusi határidőre szerda reggel hordónként (159 liter) 142,31 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) CME Globexen folytatódó elektronikus jegyzésében, 1,34 dollárral drágább a keddi New York-i zárónál. Kedden az ár 143,33 dollárra emelkedett, alig 34 centtel maradva el a hétfői rekordtól, majd 140,97 dolláron zárt.

Az etanolkeverésre alkalmas normálbenzin a legközelebbi, júliusi határidőre szerda reggel gallononként (3,78 liter) 3,5393 dollár volt a Globexen, 0,0259 dollárral drágább a keddi New York-i zárónál. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta a legközelebbi, augusztusi határidőre szerda reggel 142,22 dollár volt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 1,55 dollárral drágább a keddi zárónál. A Brent kedden 84 cent drágulással 140,67 dollárig ment fel.

Az európai párlatkereskedelem számára irányadó, antwerpeni, rotterdami és amszterdami fizikai piacra (ARA) alapozott gázolajjegyzés a legközelebbi, júliusi szállításra szerda reggel tonnánként 1272,0 dollár volt az ICE-n, 4,75 dollárral olcsóbb a keddi zárónál.

Szerda reggel az arany unciája (31,1035 gramm) 942,7 dollár volt Londonban azonnalra vételi oldalon, 1,8 dollárral olcsóbb, mint kedden későn.