Vágólapra másolva!
A lakossági energiatakarékossági pályázatokra június 30-ig 1,064 milliárd forintnyi igény érkezett az Energia Központ Kht.-hoz, és ehhez mintegy egymilliárd forintnyi kedvezményes hitelt igényeltek - mondta el Rajnai Attila az Energia Központ Kht. ügyvezető igazgatója. Rajnai szerint a támogatási keretet az év vége előtt nem merítik ki.
Vágólapra másolva!

Korábban volt olyan év, hogy a keret 10 nap alatt kimerült, igaz, akkor nagyobb támogatást lehetett elnyerni. Az idei évre előirányzott 1,6 milliárd forint támogatási összegre április 14. óta lehet pályázni. Az eddigi igények alapján összesen mintegy 5,364 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg. Az eddig beadott pályázatok közül mintegy 2400-at már befogadtak, és 350 esetben döntés is született. A támogatást két éven belül kell felhasználni, míg a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nyújtotta kedvezményes hitel futamideje, legfeljebb három év türelmi idővel, 4-20 év.

Az ügyvezető igazgató szerint hasznos volt szétbontani a támogatási célokat öt típusra, mert sikerült a nagyobb energiahatékonyságot eredményező, illetve megújuló energiafelhasználást ösztönző beruházások felé terelni a pályázókat.

Tavaly például a beadott 3739 pályázók mindössze 13 százaléka kért megújuló energiához támogatást, idén pedig ez az arány 29 százalék. Tavaly az energiafelhasználásban legkisebb hatékonyságot eredményező nyílászárók cseréjére a pályázók 43 százaléka kért támogatást, idén pedig a nagyobb hatékonyságot eredményező - a nyílászárók cseréjét is magába foglaló - komplex energiatakarékossági beruházásokra a pályázók 13 százaléka adott be kérelmet. A fűtés- és melegvíz-korszerűsítésre a pályázók nyolc százaléka, a lakóépületek utólagos hőszigetelésére hét százaléka igényelt támogatást.