Pocsék passzban van a brit gazdaság

Vágólapra másolva!
Másfél évtizedes mélypontra süllyed jövőre a brit gazdaság teljesítménye, amely az idén is rendkívül gyenge lesz, jósolták szerdán londoni elemzők. Közben az üzleti bizalom is az 1992-es Fekete Szerda óta nem látott szintre süllyedt.
Vágólapra másolva!

Az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság idén 1,7 százalék körüli ütemben növekszik a tavalyi 3,1 százalék után - a Centre for Economics and Business Research (CEBR) vezető, független londoni gazdasági előrejelző intézet éves prognózisa szerint. Az igazán siralmas év azonban 2009 lesz, amikor a CEBR elemzői mindössze 1,3 százalékos brit gazdasági növekedést várnak. Ez erősen rontott előrejelzés, a ház ugyanis korábban 1,7 százalékos növekedéssel számolt jövőre.

A brit gazdaságra jósolt idei növekedés 2005 óta a legalacsonyabb, a jövőre várt 1,3 százalék ugyanakkor az 1992-es - recessziós - év óta nem tapasztalt mélypont lesz, áll a CEBR szerdai prognózisában. Az infláció is 1992 óta nem mért magasságokban jár, idén várhatóan megközelítve a 4 százalékot - a kormány által előírt, 2 százalékos éves inflációs cél helyett -, ami igen nehéz helyzetbe hozza a Bank of Englandet. A brit jegybank e környezetben várhatóan 2009 első harmadáig a jelenlegi 5,0 százalékon tartja irányadó kamatát, majd ahogy a gyenge gazdaság miatt enyhül az inflációs nyomás, 2009 végére 4,0 százalékra csökkenti - áll a szerdai előrejelzésben.

'92-ben azért rosszabb volt

A CEBR elemzői igen sötét képet festenek a brit gazdaság közeljövőbeni kilátásairól. Szerdai prognózisukban az áll, hogy a fogyasztói költekezés növekedése 2009-ben alig 1,1 százalékos lesz - szintén 1992 óta nem látott mélypont -, és a foglalkoztatás, 1993 óta első ízben, csökkenni fog. Az elemzés szerzői megjegyzik ugyanakkor, hogy a jelenlegi gazdasági alapmutatók szilárdabbak, mint a 90-es évek elején voltak: a kamatszint és a munkanélküliség alacsonyabb, és az infláció, jóllehet magas, messze elmarad az akkoriban mérttől.