Pesszimistábbak lettek a vállalkozások

Vágólapra másolva!
A TOP-100 nagyvállalatok és a kis- és középvállalatok is pesszimistábbá váltak a második negyedévben az előző negyedévhez képest, az Ecostat konjunktúra indexe 85,4 százalékra csökkent az első negyedévi 91 százalékról - áll az Ecostat gazdaságkutató intézet felmérésben. Kedvező változás érzékelhető az építőiparban, továbbra is az agrárium a legoptimistább.
Vágólapra másolva!

A TOP-100 nagyvállalatok egyharmada az elmúlt három hónapot értékelve teljesítménye bővüléséről, majdnem ötven százaléka szinten maradásáról számolt be. Az üzleti környezetnek saját működésére gyakorolt hatásában nem vár változást a cégek döntő többsége. A gazdaságirányítást a legerősebb kritika a körbetartozás terjedése, a vállalatokat terhelő elvonások magas szintje és az adózás módja miatt éri.

A TOP-100 csoport átlagosan 62 százaléka jelezte április és június között fejlesztési tevékenysége bővítését egy éven belül. Az infláció nemzetközi erősödése miatt a nagyvállalatok előrejelzése gyorsuló pénzromlást vetít előre.

A kis- és középvállalatok rövid távon enyhe élénküléssel számolnak, bővülő termelést 40, teljesítménye szinten maradását 42 százalékuk jelzi. Csökkenő teljesítményt egyötödük prognosztizál.

Egyre több körbetartozás

A kis- és középvállalatok kiemelkedően nagy aránya véli úgy, hogy a körbetartozások volumene a következő hat hónapban növekedni fog, sokan adó- és járuléknövekedést, az adózás rendjében kedvezőtlen változást feltételeznek.

A szektor beruházási aktivitását jelző mutatók tendenciája az utolsó három hónapban csökkenő, új fejlesztés egy éven belüli indítását átlag 43 százalékuk tervezi. Az EU-támogatások megjelenését a kis- és középvállalatok még nem jelezték. A működés feltétele likviditási oldalról összességében kedvező, a kis- és középvállalatok fele hat hónapon belül stabil, egynegyede javuló pénzügyi helyzetben végzi tevékenységét.

Építőipar: kint a gödörből?

A kiemelt ágazatok gazdasági előrejelzésében júniusban az üzleti várakozások nem mutatnak érezhető elmozdulást. A nemzetgazdaság egészében az összevont konjunktúra mutató értéke 47 pont körüli, alig marad el az előző havi értéktől. Pozitív irányú elmozdulás érzékelhető az építőiparban, és továbbra is a mezőgazdaság tekinthető a legoptimistább szakterületnek, de az ágazatban tevékenykedő, elsősorban növénytermesztésre szakosodott gazdálkodó szervezetek optimizmusa májushoz képest valamelyest gyengült.