Születőben a Nabucco

Vágólapra másolva!
Néhány hónapn belül aláírhatják a Nabucco fölgázvezetékkel összefüggő kormányközi szerződéseket, illetve a szerződéseket a tranzitországokkal - közölte Tayyip Erdogan török kormányfő.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió által támogatott csővezetéken évente 30 milliárd köbméter, a Kaszpi-tenger vidékéről és a közel-keleti térségből származó földgázt szállítanának Törökországon, Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül egy ausztriai tározóba.

A Nabucco konzorcium tagjai a török Botas állami társaság, a MOL, a román Transgaz, a bolgár Bulgargaz, a német RWE és az osztrák OMV.

A hírt közlő Reuters hírügynökség emlékeztet arra, hogy Magyarország és Bulgária a múlt hónapban a csővezeték-terv gyorsabb megvalósításáért és komolyabb politikai támogatásáért szállt síkra.

Az elemzők Törökországot bíráltak azért, mert lassította a tárgyalások menetét azzal, hogy magasabb tranzitdíjakat akart elérni és kereskedelmi jogokat is követelt a csővezetéken szállított földgázra.

A tervek szerint 2013-ban kezd működni a csővezeték, amely Európának az orosz fölgáztól való függőségét hivatott enyhíteni. A vezeték létesítésének költségét az év elején emelték fel 4,6 milliárd euróról 7,9 milliárdra.