Olajsejkség ruházna be Oroszországban

Vágólapra másolva!
Olajsejkség keres beruházási lehetőséget Oroszország energiaiparában. A legnagyobb orosz áramtermelő vállalkozásra, az állami tulajdonú Egyesített Energiarendszerek (UES) nevű óriáscég OGK-1 nevű vállalatára a Dubai World, Dubai állam 100 milliárd dollárnyi tőkével rendelkező beruházási holdingja és az orosz Roskommunenergo energiakereskedelmi cég 125 milliárd rubelt ajánl, az összeg 5,34 milliárd dollárnak felel meg. A Dubai World egyelőre 100 millió dollárral kötelezné el magát.
Vágólapra másolva!

Az OGK-1-re nem az említett kettős volt az első jelentkező, de a korábbi 4,3 milliárd dolláros ajánlatot az UES elutasította. Az áramtermelőnek hat nagy egysége van, négy Oroszország európai területén, kettő Szibériában.

Az UES már több részlegén adott túl, 2006 óta ezért összesen körülbelül 34 milliárd dollárnyi pénzt kapott. Értesülések szerint az orosz állam már minden jelentős áramtermelőjét privatizálta, a legnagyobb OGK-1 kivételével, a vevők között volt az orosz nagyvállalatok mellett az olasz Enel és a német E.ON cégek.