Uniós jogot sért az illetéktörvény

Vágólapra másolva!
Jogsértési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság, mert az illetéktörvény bizonyos passzusai ellentétesek a közösségi joggal - értesült a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Ha valaki vásárol egy lakóingatlant, csökkentheti a befizetendő illetéket a korábban eladott lakóingatlan értékének arányában. Vagyis legrosszabb esetben a két ingatlan különbözete után kell illetéket fizetni. Ez a lehetőség azonban csak a magyarországi tranzakciók esetében valósítható meg. Akkor nem, ha egy más tagország állampolgára eladja a házát, hogy Magyarországra költözzön, így elesik az illetékkedvezménytől. A bizottság magyarországi képviselete szerint ez különösen olyan esetben diszkriminatív, amikor az ide költöző állampolgárnak otthon is meg kellett fizetnie annak idején a lakásszerzési illetéket.

Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot a jogsértő jogszabály megváltoztatására. Magyarországnak két hónapja van arra, hogy legalább elkezdje a módosításra irányuló munkát - nyilvánvaló, hogy a nyári szünet alatt az országgyűlés nem tudja megszavazni a változtatást. Ha két hónap alatt nem ad kielégítő választ a kormány, a bizottság az Európai Bírósághoz fordul az ügyben - írja a Napi Gazdaság.