Sikeres tőkeemelés a Fortis-nál

Vágólapra másolva!
A belga-holland Fortis bank- és biztosítócsoport, Belgiumban a legnagyobb biztosítóintézet, Európában a nagyságra 15-ik bankcsoport, befejezte tőkeemelését: 1,5 milliárd eurónyi új tőkéhez jutott, nagy érdeklődés mellett, közölték a cégnél.
Vágólapra másolva!

A tőkeemelés 8 milliárd dolláros mérlegkönnyítési terv része: ezen kívül az időközi osztalékfizetés visszatartásával, adósság-kibocsátással, részlegek és ingatlanok eladásával és visszabérlésével igyekeznek javítani a csoport pénzügyi helyzetén.A Fortis részvénye csütörtökön több mint ötéves mélypontra esett.

A Fortist is megviselte a nem elsőrendű amerikai jelzálogkölcsönökre épített származékos értékpapírok összeomlása - emiatt az első negyedévben 380 millió eurós értékleírásra kényszerült -, és a "nem elsőrendű válság" okozta hitelszűke és kamatemelkedés a bankközi piacokon. 24 milliárd euróba kerül számára a korábbi versenytárs, a holland ABN AMRO bankcsoport egyes részeinek megszerzése és beolvasztása. Ennek érdekében már eladta vagyonkezelő üzletágának a felét, és 5 százalékot juttatott a Fortis-csoportból a kínai Ping An Insurance Co Ltd. biztosítónak.

A Fortis adózott eredménye 808 millió euró volt az első negyedévben, 31 százalékkal kevesebb a tavalyi első negyedévi 1,167 milliárdnál, de 95 százalékkal több a tavaly utolsó negyedévi 414 milliónál.A bevétele 30,698 milliárd euróra emelkedett az egy évvel korábbi 27,813 milliárdhoz képest, de elmaradt a tavalyi utolsó negyedévi 32,008 milliárdról.

Tavaly a Fortis 3,994 milliárd eurós adózott eredményt ért el, 8 százalékkal kevesebbet a 2006-os 4,352 milliárdnál. Az eredményt segítették részesedés-eladások, de rontotta az ABN AMRO egy része megvételének költsége, továbbá már tavaly 2,7 milliárd eurónyi értékleírás, nem elsőrendű amerikai jelzálogkölcsönökre alapozott értékpapír-származékok leértékelődése miatt.

A bankágazatban 44 százalékkal 1,768 milliárd euróra csökkent, a biztosításban 12 százalékkal 1,587 milliárd euróra nőtt az adózott eredmény egyszeri tételek nélkül. Az átvett ABN AMRO részleg adózott eredménye tavaly 29 százalékkal 1,4 milliárd euróra csökkent a felvásárlás költségeinek hatásával együtt, ebből az utolsó negyedévi eredmény jelentkezik a Fortis könyveiben.

Hazai portfólió

Az éves eredményt már az első háromnegyed évben fékezte a bankágazat, mert a túltelített belga és holland piacon csaknem lehetetlen növekedést elérni. A nehézségeket tetézte az utolsó negyedévben a "nem elsőrendű válsághoz" kapcsolódó értékleírás.

A piaci helyzet miatt az elemzők kockázatosnak tartják, hogy a Fortis is benne volt abban a - Royal Bank of Scotland vezette - konzorciumban, amely a holland ABN Amro bank megszerzéséért versenyzett a brit Barclays bankkal. Túl drágának tartják a tavaly novemberre sikerült felvásárlás 70 milliárd eurós árát, amelybe a Fortis 24 milliárddal szállt be, neki jutott az ABN AMRO holland lakossági üzletága, és az ABN AMRO gazdag magánügyfelekkel foglalkozó és vagyonkezelő tevékenysége. Ez is a Fortis gyengén teljesítő hazai portfólióját növeli, habár az eddig korlátozott lakossági üzletágat erősítheti.

Forrás: Getty Images

A külföldön, főleg Kelet-Európában gyorsan terjeszkedő biztosító részleg adózott eredménye tavaly 12 százalékkal 1,587 milliárd euróra gyarapodott egyszeri tételek nélkül, a tavaly év eleji nyugat-európai viharkárok és a júniusi angliai áradások ellenére.

A bankágazat adózott eredménye 44 százalékkal csökkent, 1,768 milliárd euróra, ezen belül a lakossági szolgáltatásokban 2 százalékkal nőtt, 1,104 milliárd euróra. Az utolsó negyedévre 881 milliós veszteséget számoltak el a bankágazatban, az egy évvel korábbi, 587 milliós adózott eredmény helyett. A bankágazat éves bevétele, 11,185 milliárd euró, 10 százalékkal több volt a 2006-osnál. A Fortisnál 2006. februárban végén közölték, hogy tulajdonukba kerül az Innotrade Leasing Rt. és a Takleasing Rt. magyar lízingvállalat is. Ezzel a Fortis növelni kívánja jelenlétét Magyarországon, miután 2005-ben fiókot nyitott.

A 2005. októberben megnyitott budapesti fiókjával a Fortis Bank az első olyan külföldi pénzügyi csoport, amely nem önálló leánybankkal vagy képviselettel, hanem bankfiókkal jelent meg Magyarországon. Erre az EU-csatlakozás óta van lehetőségük a tagállamok pénzintézeteinek.

A Fortis részt vesz az M6-os autópálya harmadik szakaszának finanszírozásában.Idén várhatóan újból megduplázza ügyfeleinek számát a Fortis Bank Magyarország, a jelenlegi mintegy 200 üzleti partner helyett év végén várhatóan több mint 400 vállalati ügyfelet szolgál majd ki a belga a magyarországi fiók, mondta Sziráki Edit vezérigazgató, a magyarországi Fortis-fiók vezetője.