Nőtt az infláció Németországban

Vágólapra másolva!
A német szövetségi tartományokból eddig beérkezett, előzetes inflációs adatok arra vallanak, hogy a drágulás erősödik a legnagyobb európai gazdaságban: a wiesbadeni statisztikai hivatal pénteken közzétett - hazai szabvány szerint számolt - adatai szerint júniusban éves szinten 3,3 százalékos volt a fogyasztói áremelkedés, májushoz képest 0,3 százalék.
Vágólapra másolva!

Az uniós harmonizált infláció éves szinten 3,4 százalékot mutat júniusban a májusi 3,1 százalék után. A havi harmonizált ütem +0,4 százalék. Elemzők a júniusi havi adatra 0,3 százalékot, a tizenkét havira 3,2 százalékot vártak.

Az adatok szerint az élelmiszerek és az üzemanyagok ütemesen drágulnak tovább, és a múlté az átmenetinek bizonyult, áprilisi enyhülés, amelyet az hozott csak, hogy az idén márciusra jutott húsvéti ünnepek után meredeken zuhantak az társasutazások árai.

Áprilisiban 2,6 százalékos, márciusban 3,3 százalékos, februárban és előtte januárban 2,9-2,9 százalékos, decemberben 3,1 százalékos volt a tizenkét havi infláció EU-szabvány szerint számolva.

Tavaly évi átlagban 2,3 százalékos - 1994 óta a leggyorsabb - volt az infláció Németországban, szintén EU-szabvány szerint számolva. Németországban az idei első negyedévben 12 éve legnagyobb ütemben erősödött a gazdaság egy negyedéven belül, elsősorban a tőkebefektetések hatására.

Az első negyedévben a hazai össztermék 1,5 százalékkal volt nagyobb a tavalyi utolsó negyedévinél, amikor 0,3 százalékos volt a negyedéven belüli növekedés. A német GDP növekedése, rendre az egy évvel korábbihoz képest, az első negyedévben 1,8 százalékra gyorsult a tavalyi utolsó negyedévi 1,6 százalékról.