Olajvezeték Ausztria és Szlovákia között

Vágólapra másolva!
Ismét napirendre került az ausztriai Schwechat és Pozsony közötti olajvezeték ügye, ami az elmúlt években nem haladt előre a két ország között, a korábbi szlovák kormányzat miatt - derül ki a szlovák hírügynökség jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A két ország gazdasági minisztere találkozott és Lubomir Jahnatek, a tárca vezetője Szlovákiában úgy vélte: nem lát okot rá, hogy ne adjanak zöld utat a vezeték létrehozására, ha a műszaki, környezeti és más kérdések rendben vannak.

Bartenstein és Jahnatek tárgyalásukon felvetették a más jellegű energiakapcsolatok kérdését is, amelyeknek eddig úgymond a két ország nem szentelt elég figyelmet.

Most azonban szükségesnek ítélték egy a két ország szakértőiből álló munkacsoport létrehozását, megvizsgálandó a kétoldalú áramkapcsolat rendszerét, javaslatot téve a lehetséges megoldásokra.

Az említett olajvezeték építéséről - és napi 100 000 hordó (orosz) olaj Ausztriába szállításáról - még 2003-ban írtak alá egyetértési nyilatkozatot a Jukosz orosz olajipari óriásvállalat és az OMV osztrák konszern képviselői.

Az akkori hír szerint mintegy 28 millió euró beruházási költséggel épült volna új olajvezeték Pozsony és Schwechat között.