A Gazprom lehet a legfontosabb vállalat

Vágólapra másolva!
Az elkövetkező években a Gazprom lesz a világ legfontosabb vállalkozása az energiaüzletben - mondta az orosz gázipari vállalat elnökhelyettese és vezérigazgatója, Alekszej Miller a Financial Times című brit gazdasági lapnak.
Vágólapra másolva!

Miller szerint az olaj- és a gázárak mostani emelkedése az árak "radikálisan új szintjéhez fog vezetni".

Miller kijelentette: a nemzetközi energiacégeknek Oroszországban az állami ellenőrzésű vállalatokkal, köztük a Gazprommal karöltve kell beruházniuk, ha sikerre akarnak számítani. Figyelmeztetett: mivel a hazai gázárak emelkednek, a hazai piac is mind vonzóbb a Gazprom számára. Emellett a Gazpromnak terjeszkedési tervei vannak Amerikában, Ázsiában, Európában és Afrikában.

A Gazprom azt tervezi, hogy 2014-től cseppfolyósított földgázzal látja el az Egyesült Államokat az északi Stokman gázmezőről. A Gazprom "sok érdekes ajánlatot" kapott kanadai vállalatoktól is, és érdeklődik a tervezett alaszkai gázvezeték iránt is, mondta Miller.

Az orosz vállalat "közel van" gáz- és áramtermelési megállapodáshoz Nigériában, és csatlakozást tervez egy gázexportvezeték építéséhez, szintén Nigériában, idézte a Financial Times a Gazprom vezetőjét.