Korea feloldotta a húsimporttilalmat

Vágólapra másolva!
Feloldotta a dél-koreai kormány csütörtökön az amerikai marhahús behozatalára elrendelt tilalmat, bizonyos megszorításokkal újra engedélyezve az importot.
Vágólapra másolva!

Szöul azt reméli, hogy az intézkedés segít helyreállítani az Amerika-barát dél-koreai kormány tekintélyét, amelyet a szállítmányok biztonságával kapcsolatos népharag alaposan megingatott.

A szöuli közigazgatási minisztérium csütörtökön közzétette azt a hivatalos nyilatkozatot, amelyben az Egyesült Államok hozzájárul ahhoz, hogy Dél-Koreába csak 30 hónapnál fiatalabb szarvasmarha húsát szállítja. Ezzel az utolsó jogi akadály is elhárult az import felújítása előtt.

A két ország a múlt héten állapodott meg az állatok korára vonatkozó korlátozásban, mert a 30 hónapnál fiatalabb szarvasmarháknál kisebb a kergemarhakór-fertőzés kockázata, ezzel pedig növelhető a koreai vásárlók bizalma.

Dél-Korea áprilisban nyitotta meg újból piacát az amerikai marhahús előtt, több mint egy hónapon át tartó tüntetéseket váltva ki. A tiltakozók szerint a vonatkozó szerződés nem nyújtott elegendő védelmet a fogyasztók számára a kergemarhakórral szemben.

Szöul a kór egyesült államokbeli megjelenése miatt négy és fél évvel ezelőtt megtiltotta az amerikai marhahús dél-koreai importját.