Fellépnek a fociklubok pénzmosása ellen

Vágólapra másolva!
A futballklubokban és más sportegyesületekben folyó, esetleges pénzmosás ellen kíván fellépni az FATF (Financial Action Task Force) - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A kormányközi szervezet - amelyet az illegális pénzügyi tranzakciók és a kétes hírű üzleti központok elleni fellépésre hoztak létre - olyan értesülések birtokába jutott, amelyek szerint a sport-üzletágba tisztázatlan eredetű pénzeket fektetnek be, és a jelenség érinti a játékosok átadását kísérő, nagy összegű fizetéseket is.

A játékospiacon történő tranzakciók különösen alkalmasak az illegális szektorokból jövő pénzek kifehérítésére, ugyanis már a labdarúgók piaci árának meghatározására sincs standardizált eljárás, ráadásul semelyik klub számára nem meghatározható, hogy milyen kivásárlási árban állapodik meg a játékost élő szerződés alapján foglalkoztató kléubbaml a labdarúgó átigazolásáról. Ezen kívül a játékosok gyakran kapnak szerződésük szignálásakor aláíráspénzt. Természetesen ez a szerződés rögzített része, a futballistát pedig (nagyon helyesen) nem érdekli, hogy a klub az összeget hogyan teremtette elő.

Az FATF a most indított projekt keretében a tagországoknak szeretne segítségére lenni a sportszervezetekben és intézményekben folyó pénzügyi szabálytalanságok feltárásával. A vizsgálatok indításának tervével eddig 34 állam értett egyet.

A terv részeként a pénzmozgás feltárására alkalmas, jól kimunkált módszereket kívánnak alkalmazni, illetve a kormányok és bűnüldöző szerveik rendelkezésére bocsátani, amelyeket egyaránt használhatnak szabályozó testületek, ügyészek és magánvállalkozók. Vizsgálatokat elsőként az európai labdarúgó klubok körében folytatnának (hiszen itt mozognak a legnagyobb pénzek), az eljárást azonban később kiterjesztenék Dél-Amerikára, majd az USA-ra.

A cél - hangoztatják az FATF képviselői - nem az lenne, hogy megszégyenítsenek klubokat vagy személyeket, hanem veszélyforrásokra szeretnének rámutatni. A nagy pénzek megjelenésével ugyanis óriási a csábítás, visszaélések elkövetésére, legyen szó játékosok adásvételéről, vagy sportfogadási trükkökről - írja a Világgazdaság.