Drágul a gáz és az áram Romániában

Vágólapra másolva!
Július 1-től 12,5 százalékkal drágul a gáz Romániában, a lakosságnak pedig ekkortól az áramért is 4,4 százalékkal többet kell fizetnie - jelentették be csütörtökön Bukarestben.
Vágólapra másolva!

Az energiaárakat szabályozó hatóság szerint az árnövekedést az teszi indokolttá, hogy az idén januártól a szolgáltatók is drágábban szerezték be a szükséges gázmennyiséget.

Korábban a Distrigaz Sud és az EON Gaz Románia szolgáltatók 23 százalékos drágítást kértek, mert számításaik szerint az év harmadik negyedében az importgáz ezer köbméterenkénti ára eléri a 480 dollárt, ami 30 százalékkal több, mint amennyit a lakosság a most elhatározott drágulás előtt fizetett a nyersanyagért.

Az áram 4,4 százalékos drágulását az üzemanyag-használat költségeinek emelkedése és a szolgáltatókra vonatkozó környezetvédelmi beruházások végrehajtásának kötelezettsége teszi indokolttá.

Romániában legutóbb a gáz árát februárban módosították. Akkor 8,5 százalékos emelést rendeltek el. Az áramot legutóbb tavaly áprilisban drágították 3,95 százalékkal.