Büntet a VPOP a termékdíj miatt

Vágólapra másolva!
Az év második felétől a Vám és Pénzügyőrség már nemcsak figyelmezteti, hanem bünteti is azokat a környezetvédelmi termékdíj fizetésre kötelezett gazdálkodókat akik nem tesznek eleget ezen kötelezettségüknek - közölte a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP).
Vágólapra másolva!

Nagy Bálint, a csomagolási hulladékok kezelésére specializálódott ÖKO-KORD Országos Nonprofit Kft. környezetvédelmi szolgáltató cég egyik ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a fizetendő összeg jelentősen csökkenthető ha a gazdálkodó, egy koordináló szervezettel köt megállapodást és termékdíj helyett a szervezetnek úgynevezett licencdíjat fizet. A licencdíj mértéke körülbelül 50 százaléka a termékdíjnak, de a szervezetek árai között is lényeges különbséges lehetnek.

Az ügyvezető szerint a fizetésre kötelezett cégeknek számolniuk kell ezekkel a költségekkel és érdemes idejében végiggondolni, hogy milyen lehetőségek kínálkoznak a kiadások csökkentésére. Nagy Bálint elmondta, hogy 22 koordináló szervezet működik Magyarországon, közülük 7 foglalkozik csomagolási hulladékok visszagyűjtésével és kezelésével. A koordináló szervezetek piacát 8 milliárd forintra becsülte az ügyvezető, de számításai szerint ha minden kötelezett cég társulna egy szervezethez ez a összeg akár 20 milliárd forint is lehetne.

A termékdíjjal kapcsolatos ellenőrzési feladatokat a vámhatóság 2008. január 1-én vette át az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivataltól, de az első félévben eltekintettek a mulasztási bírság kiszabásától - közölte a VPOP. Nem büntettek a határidőn túl teljesített bejelentési, bevallási, adatszolgáltatási vagy akár fizetési kötelezettség esetében sem. Számos esetben fordult elő, hogy egy kötelezett rosszul benyújtott bevallását csak többszöri hiánypótlási felszólítást követően sikerült feldolgozni, mindeddig szankció kivetése nélkül. A vámhatóság közlése szerint munkájuk során arra törekednek, hogy minden érintett legalább az év végére látókörükbe kerüljön.