Szomorú klotyóhelyzet a fővárosban

Vágólapra másolva!
Bezárt, szakadt és büdös vécék fogadják a népet fővárosszerte. A messze nem első osztályú szolgáltatásért pedig pengetni kell. Az itt lakók csak végszükség esetén térnek be, de a turisták sem szívesen látogatják, inkább visszatartják, vagy felkeresik Ági mamát.
Vágólapra másolva!

Néhány évvel ezelőtt még arról szóltak a hírek, hogy a városháza illetékes bizottsága ingyenessé tenné a fővárosi közvécék egy részét. Az akkori indok szerint a bevételkiesés bőven megérné, mivel a városkép nagyban javulna attól, hogy többen választanák a közterületek helyett az illemhelyeket dolguk elvégzésére. Utánajártunk, hány vécébe térhetünk be ingyenesen. Egybe sem.

Egyre kevesebb a vécé

Az Il-Net Kht. 1997-ben vette át a budapesti közvécéket a Fővárosi Csatornázási Művektől. Akkor 130 illemhely létezett - ezekből néhány már akkor sem volt használható -, 2004-ben már csak 80, ma 78, amiből összesen 48 üzemel.

A maradék harmincból Földi László, az Il-Net igazgatója szerint sokat már egyáltalán nem lehet felújítani. Hosszú évek óta használaton kívül vannak, egy részüknél még a csatornázás sem megoldott. A vécék helyrepofozása ráadásul a főváros beleegyezésétől is függ, és egy kisebb mellékhelyiség rendbehozatala is egy-három millió forintba kerül.

Földi László elmondása szerint, tavaly 3 vécét adtak át újra a nagyközönségnek, és további helyreállításokat is terveznek. Jelenleg játszóterek és parkok környékén, valamint a Margitszigeten szeretnének jobb helyzetet teremteni toalettfronton. Az igazgató nem szeretett volna pontos számot mondani, annyit azonban megígért, hogy jövő nyáron sem lesz kevesebb vécé, mint most.

A kisdolog is egy százas

Földi László egy éve vezeti a céget, ezért a 2004-es kezdeményezésről nem hallott, azt azonban elmondta, hogy jelenleg nincsen olyan, a kht. által üzemeltetett vécé, amelyet ingyen lehetne használni. A díj egységes, mindenhol 100 forint egy látogatás.

A cég alvállalkozókat bíz meg az üzemeltetéssel, akik bérleti díj ellenében üzemeltetik az illemhelyeket. Földi elmondása szerint a díjak eltérőek, függően a vécé nagyságától és elhelyezkedésétől. A bérlői érdeklődés állandó, mondanak ugyan fel szerződéseket, de eddig nem okozott gondot egy újabb bérlő felkutatása. Az Il-Net folyamatosan ellenőrzi az illemhelyeket, mivel a fővárosnak a kht. vállal kötelezettséget. A szolgáltatással és a minőséggel meg vannak elégedve.

Nincs szaga

Mivel a római császárok kincstárai sűrűn kiürültek, az uralkodók és az adóhivatal tisztviselői minden kreativitásukat latba vetve különböző, addig nem létező adónemeket találtak ki. Vespasianus császár például a nyilvános vécéket is megadóztatta. Amikor pedig fia kétségbe vonta az intézkedés jogosságát, megszületett az azóta szállóigévé vált mondat: a pénznek nincs szaga.

Fotó: Szabó Pál

Ági mama, Budapest első számú vécésnénije nem vár pénzt a szolgáltatásért. Januárban átadták a Magyarország legjobb vécéjének kijáró díjat, és a közönségdíjat Pivó Ágnes kapta, aki közel egy évtizede látja el a vécésnénik megtisztelő feladatát, miközben ápolja a vendégek testét-lekét, amennyiben szükséges. WC Requiem címmel már egy könyve is megjelent a tapasztalatairól.

A csodaillemhelyek

Ági mama kis helyiségei valóban eltérnek a megszokottól. Az ide betérőnek nem kell fizetnie a szolgáltatásért, mindenki eldöntheti, hogy ad-e pénzt a mindig mosolygós vécésnéniknek. A falakon Ági mama feliratai, idézetei szórakoztatják a kló felszabadulására várókat, van itt dezodor, fülpiszka, cukorka, hajlakk, sőt igény esetén cserepóló, illetve csereing. A közlemények pedig tizennégy nyelven hirdetik Pivó Ágnes gondolatait.

A magyarok és a külföldiek is szeretnek betérni ide. Rögtön fel lehet ismerni azt, aki először jár Ági mama birodalmában, van, aki zavarba jön, sokan vigyorognak, de valahogy mindenki otthagy valamennyi pénzt. "Itt érdemes, és egyébként is felüdít az egész napos városnézés után, ami közben folyamatosan kávézókba kellett menekülnöm, ha viszonylag tiszta helyen szerettem volna elvégezni a dolgomat - ahol aztán szintén nem fogadtak európai körülmények" - magyarázza egy angol lány, miközben egy ötszázast helyez a rendületlenül mosolygó vécésnéni kistányérjába.

Ági mama bevenné a város vécéit

Pivó Ágnes egyébként ma már sokfelől kap felkéréseket egy-egy szórakozóhely mellékhelyiségeinek üzemeltetésére. Most 10 vécéért felelős, alapított egy kft.-t, hajléktalanokat foglalkoztat, és tele van tervekkel.

Elsősorban a vendéglátóhelyekre pályázik, később jöhetnek a "nagyobb halak", az utcai illemhelyek és a bevásárlóközpontok. Ági mama, aki szerint a vécésnéniség "a világ legtutibb állása", szíve szerint megreformálná a toaletthelyzetet. A szolgáltatást ingyenessé tenné, és ugyanolyan otthonossá, mint az ÁMCSI Kft. (Ági Mama Csoda Illemhelye) mostani vécéit. Mindannyian jobban járnánk.