Az EU bírálja a belső piaci jogrendet

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság csütörtökön bejelentette, hogy hat tagállam, köztük Magyarország ellen lépéseket tesz a belső piaccal kapcsolatos különböző uniós jogszabályoknak a nemzeti jogrendbe történő átültetési hiányosságai miatt.
Vágólapra másolva!

Magyarországgal és Lettországgal szemben a luxembourgi székhelyű Európai Bírósághoz fordul Brüsszel, a Cseh Köztársaság, Hollandia, Lengyelország és Portugália esetében még csak felszólítás ment az érintett kormányoknak.

Magyarország ellen azért indítanak bírósági eljárást, mert az uniós tőkekövetelményi irányelvek közül az egyiket - a befektetési cégek és hitelintézetek tőke megfelelőségéről szólót - nem ültette át nemzeti jogrendjébe.

Bár Magyarország már nemzeti jogrendjének részévé tette a témában született irányelvek közül a legfontosabb előírásokat, néhány végrehajtási rendelkezés még hiányzik - állapította meg a brüsszeli bizottság, az EU legfőbb végrehajtó testülete.

A tőkekövetelményi irányelvek átültetésének 2006. december 31. volt a határideje. Ezen irányelvek új szabályokat állítottak fel abban a tekintetben, hogy a bankoknak és befektetési vállalkozásoknak milyen saját tőkével kell rendelkezniük a kockázatok kivédése érdekében.