Arad-Szeged vezetéket használna a Petrom

Vágólapra másolva!
Románia vezető olajipari vállalata, a Petrom, amely felerészt gázzal is kiszolgálja a helyi piacot, már 2010-ben megkezdhetné a gázexportot az Arad-Szeged gázvezetéken, a Ziarul Financiar című román üzleti lap csütörtöki értesülése szerint.
Vágólapra másolva!

A vezetéket a román Transgaz és a magyar Mol építi, a szállítási rendszer az EU-éhoz kapcsolódik majd, és ezen a Petrom nemzetközi áron szállítana, azaz kétszer olyan drágán, mint amennyiért a román piacon eladja a nyersanyagot.

A Petrom többsége az osztrák OMV-é.

Két hete vált ismertté, hogy Petrom érdekelt gáz exportálásában az Arad-Szeged vezetéken keresztül. A román gázvezeték-hálózatokat birtokló és működtető Transgaz vállalat tervezési és kutatási igazgatója, Vlad Pavlovschi egy konferencián elmondta: a tervek szerint a 2010. januárig megépülő vezeték hatékonyságának felmérésére tavaly már piackutatást végeztek. A vezeték 1,7 milliárd-4,4 milliárd köbméter közötti gázmennyiség szállítására lesz alkalmas, mindkét irányba.

A 109 kilométer hosszú vezetékből 62 kilométer Románia területén halad. Ennek megépítése már 2000-ben elkezdődött, és eddig 36 kilométer készült el belőle. A fennmaradó rész 12-15 millió euró nagyságú beruházást igényel.