Megéri plázában patikát nyitni

Vágólapra másolva!
A plázákban és hipermarketekben jóval többe kerül patikát nyitni, de a sokkal nagyobb várható forgalom okán az esetek nagy részében így is jövedelmező - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Megindult a patikaláncok kialakítása. Ez korábban azért nem történt meg, mert az előző szabályozás szerint egy patikus egy gyógyszertárat működtethetett, s csak betéti társasági formában. Az új törvény ezeket a korlátozásokat eltörölte, s csak azt szabta meg, hogy a patikusnak tulajdonosnak kell lennie a gyógyszertárat működtető vállalatban, amely tavaly január elseje óta bármilyen gazdasági társasági formában működhet.

Jelenleg négy-öt patikalánc alakul hazánkban, s ezek alapvetően kétféle formában működnek. Azok a hálózatok, amelyek már az előző törvény hatálya idején kiépültek - mint például a PharmaNova -, továbbra is csoportként tevékenykednek, azaz többségi részesedést szereznek olyan vállalatokban, amelyek egy-egy patikát birtokolnak.

Ezzel párhuzamosan ugyanakkor megjelentek azok a társaságok is - mint az Alma hálózat, illetve a Gyógyszertér -, amelyek egy cégként nyitnak több gyógyszertárat. A két forma között a legnagyobb különbséget azonban nem a tulajdonosi szerkezet jelenti, hanem az, hogy míg az előbbiek esetében egyelőre általában semmi nem utal arra, hogy a gyógyszertárak működtetője ugyanaz a gazdasági társaság, addig az utóbbi láncok igyekeznek egységes arculatot kiépíteni.

Jelenleg a négy-öt hálózat az összes gyógyszertár 10-15 százalékát tartja a kezében, árbevételük pedig a teljes piac forgalmának mintegy ötödét adja - írja a Világgazdaság.