Egyesülhet a cseh és a szlovák Cargo

Vágólapra másolva!
Lehet, hogy a közeljövőben összevonják a szlovák ZSSK Cargo és a cseh CD Cargo vasúti teherfuvarozó társaságot - értesült a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Lubomír Vázny szlovák és Ales Rebícek cseh közlekedési miniszter hétfő esti tárgyalásukon megállapodtak arról, hogy közösen járnak el a tervezett cégegyesülés terén. A cseh fél szerint a partnerek gyakorlatilag már megegyeztek a társaságok összevonásában, de ezt a szlovák közlekedési tárca egyelőre cáfolta.

A két vasúti teherfuvarozó egyesítésének ötlete 2007 végén merült fel, hogy az így felálló cég jobban helytálljon az európai versenyben, ellensúlyt képezhessen a lengyel és a magyar vasúti társaságokkal a liberalizált piac nyomásával szemben.

Ha valóban létrejönne a fúzió, akkor az Európai Unió harmadik legnagyobb vasúti teherfuvarozója jönne létre (a német és a lengyel mögött). A Ceské Dráhy vasúttársaságról 2007 végén levált CD Cargo évi több mint 90 millió tonna árut szállít, ez az ötödik legnagyobb teljesítmény az Európai Unión belül. A 2005 januárja óta önállóan működő, teljes egészében állami tulajdonú ZSSK Cargo éves teljesítménye 50 millió tonna körül mozog. A Dzurinda-kormány annak idején nemzetközi pályázatot hirdetett a társaság eladására, a tendert az osztrák Rail Cargo Austria nyerte (partnere a J&T pénzügyi csoport volt), ám az előrehozott 2006-os parlamenti választások után leállt a privatizációs folyamat - olvasható a Napi Gazdaságban.