Vágólapra másolva!
Az emelkedő energiaárak kedvezőtlenül befolyásolják a németországi fogyasztói hangulatot. Mint azt a GfK piackutató intézet kedden közölte, három éves mélypontjára süllyedt a fogyasztók vásárlási hajlandósága.
Vágólapra másolva!

A fogyasztók hangulatindexét a GfK 3,9 pontra várja júliusra a júniusi módosított 4,7 pont után.

Egyidejűleg a GfK az infláció nekilendülésére való tekintettel a háztartások idei fogyasztói kiadásaira vonatkozó prognózisát is az eddigi felére szállította le. A növekedési ütemet 0,5 százalékra várja, szemben a márciusi 1,0 százalékos előrejelzéssel. Korábban a GfK 1,5 százalékos kiadásbővülést várt.

A háztartások mind a konjunktúrát, mind saját jövedelmüket, mind pedig vásárlási hajlandóságukat már a második hónapja folyamatosan kedvezőtlenebbnek ítélik meg. A benzin- és a dízelolaj árak drágulásáról szóló ismétlődő hírek felerősítették a háztartások félelmét vásárlóerejük csökkenésétől - jelenti a GfK. A német polgárok kedvezőtlenebbül vélekednek a várható konjunktúráról is az infláció gyorsulása, a tartós pénzügyi válsághírek, az erősödő euró és a világméretekben lassuló konjunktúra miatt.

A GfK felmérését 2000 háztartás véleményére alapozza.

Az Ifo intézet hétfőn tette közzé üzleti hangulatindexét, amely a vártál erősebben romlott júniusban és 2005 decembere óta a legmélyebb szintjére süllyedt.