Nyilvánosak az osztrák agrártámogatások

Vágólapra másolva!
Hétfő óta fenn van az interneten az osztrák agrártámogatások részletes, személyekre és gazdaságokra lebontott listája. Az Európai Unió ezt a gyakorlatot legkésőbb 2009-től kötelezővé teszi - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Ausztriában sok mendemonda keringett a támogatások elosztása körül. Az érintettek szerint a pénzek zömét a nagyok kapják, s alig jut az igazán rászoruló kicsiknek, akik számára az egyébként sokak által megalázónak tartott támogatás létkérdés lenne. A feltételezések nem annyira légből kapottak: az osztrák agrárszubvenció 1,6 milliárd eurós összegéből 140 ezer gazdaság részesült, ezek fele kevesebb mint évi 14 ezer euróhoz jut e forrásból, tíz mezőgazdasági üzem azonban több mint 300 ezer eurós juttatást kapott.

Az agrárágazatban szerzett jövedelmek tavaly jelentősen nőttek: tizenöt százalékkal nőtt a mezőgazdasági dolgozók, elsősorban a bor- és gyümölcstermesztők jövedelme. A bevételgyarapodás nagy részét azonban elviszi az üzemanyagárak emelkedése. A jövő a biotermelőké, EU-támogatás nélkül azonban ők sem igen boldogulnának - írja a Népszabadság.