Gyorsulhat a növekedés a második félévben

Vágólapra másolva!
A gazdaság növekedésében ütemváltás, gyorsuló bővülés várható az idén a második félévben az Ecostat kutatóintézet szerint, úgy vélik az idén a GDP éves átlagban 2,5-2,7 százalékkal bővülhet, míg jövőre 3,2 százalékkal.
Vágólapra másolva!

Belyó Pál, az intézet igazgatója sajtótájékoztatón kedden Budapesten elmondta: a jegybanki alapkamat további emelésére az idén már nem számítanak, csökkentése azonban elképzelhető, az év végéig 8 százalékra.

Zádor Márta főigazgató-helyettes növekedési szempontból bölcsnek nevezte a monetáris tanács hétfői, az alapkamat szinten tartására vonatkozó döntését. Arra hívta fel a figyelmet, hogy túlszigorított monetáris politika mellett nem lehet még alacsony növekedési ütemet sem fenntartani. Nem véletlen, hogy az Európai Központi Bank (EKB) sem határozta még el magát a szigorítás mellett - tette hozzá.

Belyó Pál hangsúlyozta, hogy az időszak nem alkalmas lényeges adócsökkentésre, az adókorszerűsítésnek is csak szűk tere van. Lehetőségét egyebek mellett a gazdaság folytatódó fehéredése miatti bevételi többlet biztosíthatja.

Az Ecostat második negyedéves prognózisa szerint az államháztartás hiánya az idén az előirányzottnál alacsonyabbra, a GDP 3,9 százalékára, majd 2009-ben 3,2 százalékára csökken. A kedvezőbb egyenlegprognózis indoka, hogy az adókból származó bevételi többlet az idén elérheti a GDP 0,5-1 százalékát is, elsősorban a vártnál magasabb infláció és bérkiáramlás, illetve a gazdaság kifehéredése miatt, és a kiadási oldal is kedvezően alakul.

Exportvezérelt növekedés

A növekedés húzóereje továbbra is az export lesz az idén, a belföldi felhasználás csak kismértékben bővül. A lakossági fogyasztás a tavalyi visszaesést követően már enyhén nőhet, de a bővülés még nagyon alacsony, legfeljebb 0,3 százalékos lesz, ami 2009-re 2,2 százalékra gyorsulhat.

Az export a prognózis szerint 11,7, az import 9,7 százalékkal nő a tavalyihoz képest, míg 2009-ben a forgalom bővülése némileg, 9-10 százalék közé mérséklődik és csökken a kivitel és a behozatal ütemkülönbsége is.

Az infláció az idei 6,5 százalékos éves átlagos szintről jövőre 4,4 százalékra csökkenhet, de a kutatók szerint a következő években is magas élelmiszer- és nyersanyagárakra kell számítani.

A beruházások volumene a 2008-as 2-3 százalékos bővülést követően 2009-ben megközelítheti a 6 százalékot, az élénkülő fejlesztéseknek és az uniós transzfereknek köszönhetően.