Döntés születhet a távhőtámogatásról

Vágólapra másolva!
Kedden tárgyal az MSZP-frakció a távfűtés költségcsökkentésének lehetőségeiről, az esetleges kompenzáció módjáról - olvasható a Napi Gazdaságban. A végleges döntést majd csak a parlament őszi ülésszakán hagyhatják jóvá a képviselők.
Vágólapra másolva!

A Főtáv olyan támogatást tartana jónak, amit áfacsökkentés vagy alanyi jogon járó támogatás formájában kapnának meg a lakók, és a rendszer a távhőszolgáltatás nemzetgazdasági szintű környezetvédelmi és energiatakarékossági hasznát ismerné el - mondta Balog Róbert szóvivő. Korábban arról volt szó, hogy a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a távfűtést csak 5 százalékos áfa terhelné, szemben a jelenlegi 20 százalékkal. Az eddig megismert vélemények szerint azonban az áfa csökkentését nem támogatja a kormányzat, így olyan más technikát kell kidolgozni, amely hasonló, 15 százalékos mértékű díjcsökkenést eredményez.

A Fővárosi Közgyűlés több alternatívát felvonultató távhőár-csökkentési javaslatát május 29-én egyhangúan támogatták a képviselők. Ennek alapján kezdeményezték a kormánynál, hogy kedvezőbb feltételekkel tudjanak a távhőszolgáltatók gázt vásárolni, és itt is előkerült egy 5 százalékos áfacsökkentés, kiegészítve egy környezetterhelést csökkentő kompenzáció javaslatával, amely minden távhőhasználónak járna. El szeretnék érni, hogy a fűtésszabályozás és lakásonkénti költségosztás megvalósítását elősegítő állami ökoprogram támogatáskerete 1,5 milliárdról 8 milliárdra növekedjen.

Balog Róbert szerint a javaslatok egyenként is képesek mérsékelni az ország valamennyi távhőhasználójának költségeit, együttes megvalósításuk pedig a távhőfogyasztók összköltségét jelentősen mérsékelné. A három javaslat együttes megvalósítása helyreállíthatja a gázból előállított távhő versenyhelyzetét azzal, hogy a távhő környezetvédelmi hasznosságát elismeri - írja a Napi Gazdaság.