A Gazprom vezetője sem akar gázkartellt

Vágólapra másolva!
Oroszország vezető gázipari cégének, a Gazpromnak a vezérigazgatója ellenzi egy, a gázexportőröket tömörítő, az olajexportálók OPEC-éhez hasonló szervezet létrehozását, mert az utóbbi sem képes eredendő feladatát, az árak szabályozását ellátni.
Vágólapra másolva!

Az OPEC-nek már nincs igazán ráhatása a világpiacra, az árak alakulására, és ezt bizony látni kell egy hasonló kartell elképzelésénél - mondta Alekszej Miller. Ma egy gáz-OPEC létrehozásáról nem is érdemes szót ejteni - mondta Miller. Korábban Oroszország jelezte érdekeltségét egy gázexportőr-kartell létrejöttében, ami bírálatot váltott ki az Egyesült Államok és az Európai Unió részéről is, mert ezek úgy ítélték meg, hogy egy ilyen gáz-OPEC veszélyt jelenthet a világ energiabiztonságára.

Miller arról is beszélt, hogy az orosz piac egyre inkább versenytársává válik az EU-nak és az ázsiai államoknak is a Gazprom szállította nyersanyag megszerzésében. A vállalatvezető úgy véli, hogy cége 3-4 év múlva az orosz piacra is olyan gazdaságosan tud majd szállítani nyersanyagot, mint amikor külföldieknek adja el a földgázt. Miller "meglepődve" tapasztalja, hogy az európaiak a Gazprom helyi tevékenységének korlátozását követelik, mert a Gazpromban veszélyt látnak. Mindezt akkor, amikor Miller szerint új exportelképzeléseket dolgoznak ki az európaiaknak 2013 utánra és a Gazprom képes minden reális igényt kielégíteni.