A női bérhátrány miatt éheznek a gyerekek

Vágólapra másolva!
A nők alulfizetettségének megszüntetése kulcsfontosságú lenne a gyermekszegénység felszámolása érdekében - állítja az angol szakszervezeti szövetség (TUC). A teljes állású munkakörökben átlagosan 17,2 százalék a férfiak javára mutatkozó fizetési előny. A kormány szerint ez már így is eredmény, de azt igérik, 2020-ra teljesen felszámolnák a kiskorúak szegénységének problémáját.
Vágólapra másolva!

A nők bérezésben tapasztalható diszkriminációjának "hatalmas következményei" vannak a gyerekek életszínvonalára nézve a szakszervezeti szövetség, a gyermekszegénység felszámolásáért küzdő koalíció és egyéb társaságok szerint - írja a BBC. A szakszervezeti szövetség szerint az anyákat főleg alacsonyan fizetett részmunkaidős állásokban alkalmazzák, és az ilyen munkaköröknek több mint háromnegyedét nők töltik be. A brit meghatározás szerint az átlagos háztartási bevételeknél 60 százalékkal kisebb forrásokból gazdálkodó háztartások minősülnek szegénynek. A Nagy-Britannia területén szegénységben élő gyermekek fele olyan háztartás tagja, ahol a szülők dolgoznak.

A brit nők harmada kevesebb mint havi 400 font (valamivel több, mint 120 ezer forint) fizetést kap, míg a férfiaknál ez az arány csak 14 százalék. A brit árszínvonalat tekintve ez az összeg meglehetősen szerény életvitelt tesz lehetővé, és ez magyarázhatja azt is, hogy az állapotos brit nők jóval nagyobb valószínűséggel szegények, mint egyéb európai országokban.

Az igazsághoz tartozik az is, hogy napjainkban a brit háztartásoknak már 40 százalékát egyedülálló anyák vezetik. A szervezetek szerint ezért is életbevágó, hogy a kormány további lépéseket tegyen a nők alulfizetettsége, a diszkrimináció ellen.

Grandiózus célok

A brit kormány elkötelezte magát amellett, hogy 2010-re felére csökkenti a gyermekszegénység problémájának kiterjedtségét, 2020-ra pedig teljesen megszüntetnék a jelenséget. Mindez azt jelentené, hogy évente több százezer gyermek életkörülményeit kellene radikálisan javítani. A legutóbbi számok azonban azt mutatják, hogy a helyzet az utóbbi 1-2 évben még kissé romlott is, jelenleg körülbelül 2,9 millió gyermek él szegénységben a szigetországban.

A miniszter szerint a kormány már több lépést is tett annak érdekében, hogy a nőket munkában tartsa, és hogy növelje jövedelmeiket, például az anyasági segély emelésével. Emellett a nemek közötti, az átlagfizetésben mutatkozó eltérés a brit kormány szerint az elmúlt évtizedben 5 százalékkal csökkent. Ennek ellenére további intézkedéseket ígérnek, és már júniusban a parlament elé kerül egy újabb egyenlőségi csomag.