Vágólapra másolva!
A francia gazdaság növekedése az idén jócskán lassulhat: várhatóan 1,6 százalékra a tavalyi, egész évi 2,1 százalékos átlagos ütemről, olvasható a francia statisztikai hivatal pénteken megjelent, féléves előrejelzésében.
Vágólapra másolva!

Tavalyelőtt 2,4 százalékkal nőtt a francia GDP.

A mostani, második negyedévről 0,2 százalékos GDP-növekedés várható a korábban becsült 0,3 százalék helyett, írták. A harmadik negyedévben a gazdaság várhatóan stagnálni fog, és az utolsó negyedévben várható ismét növekedés, 0,2 százalékos, rendre az előző negyedhez képest.

A lassulásért a hivatal az euró magas árfolyamát, a rekord energiaárakat és a gyenge európai környezetet okolta.

Az első negyedévben a francia GDP növekedése 0,6 százalékra gyorsult a tavalyi utolsó negyedévi 0,3 százalékról, rendre az előző negyedhez viszonyítva, az egy évvel korábbihoz képest pedig 2,2 százalékkal volt nagyobb a hazai össztermék, ugyanúgy, mint a tavalyi utolsó negyedévben, kissé meghaladva a tavalyi éves átlagot.

Az erős euró mindazonáltal alig fékezi az energia- és élelmiszerárak okozta inflációt, tették hozzá. Az év átlagos infláció várhatóan 3,2 százalékos lesz a tavalyi 1,5 százalék után, írták.