Ukrajna adósságspirálban

Vágólapra másolva!
Ukrajna bruttó külföldi adóssága tavalyelőtt 38 százalékkal, tavaly 55 százalékkal nőtt, idén az első negyedév végén 92,49 millliárd dollár volt, 9,4 százalékkal több, mint tavaly év végén.
Vágólapra másolva!

Ukrajna folyómérleghiánya majdnem megháromszorozódott: az első negyedévben 3,62 milliárd dollárnak felelt meg a tavalyi első negyedévi 1,21 milliárd helyett, közölték az Ukrán Nemzeti Bankban szerdán. A hiány főleg a kereskedelmi mérleg miatt rosszabbodott: a kereskedelmi deficit 4,32 milliárd dollárra ugrott az egy évvel korábbi 1,74 milliárdhoz képest.

Szakértők a mérleg rosszabbodását főként az orosz importgáz drágulásának tulajdonítják. Ukrajna jelenleg ezer köbméterenként 179,50 dollárért importálja a földgázt Oroszországból, tavaly 130 dollár, tavalyelőtt 95 dollár volt az ár.

Ezzel összefüggésben a küladósság is nő: Ukrajna bruttó külföldi adóssága tavalyelőtt 38 százalékkal, tavaly 55 százalékkal nőtt, idén az első negyedév végén 92,49 millliárd dollár volt, 9,4 százalékkal több, mint tavaly év végén, közölték a központi bankban. Tavaly az első negyedévben hasonló ütemben, 9,6 százalékkal nőtt a külföldi adósság.