Elszállhat a gázár Romániában

Vágólapra másolva!
Az egyik romániai gázszolgáltató, a francia Gaz de France érdekeltségébe tartozó Distrigaz Sud szerdán sajtóközleményben követelte, hogy az árhatóság engedélyezzen számára 22 százalékos áremelést a lakossági fogyasztók számára a július elsejétől.
Vágólapra másolva!

Kívánságát a cég azzal indokolta, hogy a hatóság az első negyedévre ezer köbméterenként 370 dolláros referenciaárat állapított meg, de a referenciaár a mostani második negyedévben már több mint 420 dollár. Az árhatóság maga is elismerte, hogy július elsejére az importált földgáz referenciaára eléri vagy meghaladja a 470 dollárt - írta a Rompres hírügynökség. A Distrigaz Sud közleménye emlékeztetett, hogy a legnagyobb európai energiaszolgáltatók többsége már emelte árait 15-25 százalékkal, vagy közölte, hogy hasonló emelést tervez a közeljövőben.

Egy nappal korábban egy másik romániai gázszolgáltató, a német érdekeltségű E.ON Gaz Romania 24 százalékos áremelési szándékot jelentett be. Ez elegendő lesz erre az évre, de ha a hatóság nem járul hozzá a szabályozott ár emeléséhez, akkor panaszt teszünk az Európai Bizottságnál, hogy Romániában nem tartják be a piacgazdasági elveket - mondta az E.ON Gaz Romania vezérigazgatója, Frank Hajdinjak.

A román gazdasági és pénzügyminiszter, Varujan Vosganian a hét végén úgy foglalt állást, hogy a július elsejétől esedékes áremeléseknél figyelembe kell venni a lakosság teljesítőképességét, de az energiavállalatoknak sem szabad veszteséget okozni. - Vannak költségvetésen kívüli szolidaritási mechanizmusok, amelyekkel meg lehet védeni egyes fogyasztói rétegeket - mondta a miniszter.

Romániában legutóbb február elsején emelték a földgáz árát a háztartások számára, 8,5 százalékkal. Ez a mérték a hazai földgáz árának 5 százalékos és az importgáz tarifájának 17 százalékos emeléséből származott. Románia földgázszükségletét 67 százalékban hazai forrásból fedezi, a többi importból származik. A Distrigaz Sud adózott eredménye tavaly 15,5 százalékkal 182,3 millió lejre (12 milliárd forint) emelkedett, csaknem változatlan, 3,215 milliárd lejes forgalomból.