Növelte árbevételét a Bosch

Vágólapra másolva!
A Bosch csoport 1,47 milliárd euró forgalmat ért el 2007-ben Magyarországon, ami 28 százalékkal több a 2006. évinél - mondta Thomas E. Beyer, a cégcsoport magyarországi képviselője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Kiemelte, hogy a csoport magyarországi, belföldi forgalma 70 százalékkal 323 millió euróra nőtt tavaly, a foglalkoztattak számát 500 fővel 7500-ra emelték.

A Bosch Magyarországon főként autóipari alkatrészeket, kéziszerszámokat gyárt, a termékek döntő többségét exportálja, tavaly a kivitel értéke 1,157 euróra nőtt a 2006.évi 950 millió euróról.

A csoport magyarországi forgalma az idén a tervek szerint meghaladja a Bosch világszintű növekedését, ami egy korábbi bejelentés szerint mintegy 5 százalék lesz.

A Bosch 2007-ben 80 millió eurót ruházott be Magyarországon, a pénzből főként a miskolci kéziszerszám és autóelektronikai, illetve a hatvani autóelektronikai gyárat fejlesztették. A csoport az elmúlt hat évben 450 millió eurót költött Magyarországon állóeszköz-beruházásokra.

A csoport a magyar piacon tavaly 25 millió eurót költött kutatás-fejlesztésre, ami 50 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A Bosch a tervek szerint a magyarországi gyáraiban és a budapesti K+F központjában az idén újabb jelentős összeget, mintegy 30 millió eurót fordít erre a tevékenységre.

A képviselő kifejtette: a csoport budapesti központjában jelenleg 320 mérnök végez fejlesztéseket a világ több autógyártója részére, a létszámot az idén a tervek szerint 130 fővel bővítik.

A Bosch csoport korábban közölte: világszinten az elmúlt évihez hasonló mértékű, mintegy 8 százalékos adózás előtti profitnövekedéssel számol 2008-as üzleti tervében. A cégcsoportnak nem áll szándékában olcsóbb bérű országokba áthelyezni magyarországi kutatás-fejlesztési, illetve gyártási tevékenységét - mondta Franz Fehrenbach, a csoport elnöke a konszern központjában május elején tartott évértékelő sajtótájékoztatón.

A csoport a 2007-es 6 százalékos árbevétel növekedést követően, 2008-ban a forgalom újabb 5 százalékos bővülésével számol a világszerte tapasztalható dekonjunktúra, illetve az erős euró ellenére is. A társaság az elmúlt évben 6,2 milliárd euró értékű új befektetést hajtott végre világszerte, amelyből 3,6 milliárd eurót költöttek kutatás-fejlesztésre, 2,6 milliárd eurónyi tőkeberuházás mellett.

A csoport 2007. évi árbevétele 46,3 milliárd euró volt, adózás előtti nyeresége pedig 3,801 milliárd eurót tett ki.

A Bosch csoport 300 leányvállalatot működtet világszerte. Az elmúlt évben a cégcsoport 272 ezer embert foglalkoztatott, a társaság részvényeinek 92 százalékát a közhasznú Robert Bosch Alapítvány birtokolja.