Megszűnnek a klasszikus német posták

Vágólapra másolva!
A Deutsche Post szándékai szerint bélyeg mellett péksüteményt vagy kávét is vehet majd az ügyfél a postákon - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Megválna a német posta a maradék 750 saját tulajdonú, kisméretű postahivatalától is, a postai szolgáltatásokat a jövőben alvállalkozók biztosítanák. A privatizációval 2011-től a klasszikus postahivatalok végleg megszűnnek Németországban.

A Deutsche Post szerint az átalakításból az ügyfelek is profitálnak, a kereskedelmi egységekbe kiszervezett postapontok ugyanis hosszabb ideig tartanak nyitva. Az érintett kétezer postai dolgozót sem bocsátják el, mindenki számára biztosítanak új munkahelyet.

Fogyasztóvédők szerint azonban a postai pontok csak korlátozott szolgáltatást nyújtanak. A postapontok üzemeltetőinek a Deutsche Post pedig havonta mindössze 400 eurót fizet, vagyis a postás üzlet csak akkor éri meg, ha az ügyfél mást is vásárol. A nagyvárosokban viszont megmaradnak a többablakos posták, ezek ugyanis a Postbank tulajdonában vannak, és a bankfiókok mellékesen nyújtanak teljes körű postai szolgáltatásokat - olvasható a Népszabadságban.