Bizalmatlanok a kockázati tőkebefektetők

Vágólapra másolva!
A kockázati tőke ágazat globális piaci hangulatának megfelelően a közép-európai kockázati tőke szakértők bizalmi indexe is esésnek indult a közelmúltban, s ez tükröződik a Deloitte Közép-Európai Kockázati Tőke Bizalmi Felmérésében is.  
Vágólapra másolva!

Bár a kockázati tőke szakértők rövid távú bizalmi mutatója esett, Seres Béla, a Deloitte Zrt. Pénzügyi Tanácsadás üzletágának vezető partnere elmondta, hogy a Deloitte középtávon az aktivitás jelentős erősödésére számít Közép-Európában, amelynek motorja egyrészt egyes jelentős globális szereplők megjelenése, másrészt pedig a kockázati tőkeügyletekre szakosodott befektetők számának emelkedése lesz a régió piacain. Bár a régiót a nyugat-európainál alacsonyabb hozamok jellemzik, a befektetők közti verseny sem olyan intenzív, és a várakozások szerint Közép-Európa gazdasági növekedése a következő öt évben meg fogja haladni Nyugat-Európáét.

"Továbbra is jelentős növekedési potenciált érzékelünk a régióban a kockázati tőke számára, mivel a közép-európai gazdaságok minden téren kiválóan teljesítenek, például az elmúlt tíz évből 2007-ben érték el a legnagyobb GDP növekedést" - mondta el Seres Béla. Az általa hivatkozott adatokra példaként hozható fel Csehország 6,5 százalékos illetve Szlovákia 10,4 százalékos éves GDP növekedési üteme reálértéken.

Az elmúlt csaknem 20 évben a kockázati tőke pozíciója jelentősen megváltozott Közép-Európában. A kockázati tőke feltételei továbbra is pozitív irányba fejlődnek a régióban a globális hitelszűke ellenére, és Közép-Európa változatlanul vezeti azon régiók listáját, ahol az európai kockázati tőkebefektető cégek a legtöbb jövőbeli befektetési lehetőséget látják.

Bizalmatlan befektetők és dominánsan kiegészítő felvásárlások

A kockázati tőkealapok és befektetők ismét a kiegészítő felvásárlásokat részesítik előnyben a portfolió cégeik bővítésénél; példaként említhetők itt a Penta által felvásárolt magyar és szlovák húsipari cégek, a Centrum Medyczne vállalat MidEuropa Partners általi felvásárlása, illetve hogy a NetCentrum (egy Warburg Pincus portfolió cég) megszerezte az Atlas.cz-t. Az egyes portfoliók hatékonysága jelenleg leginkább kiegészítő felvásárlások segítségével javítható.

A pénzpiacok visszaesése még a 2003-as értékeknél is alacsonyabb szinten tartotta a kockázati tőke szakemberek bizalmi indexét. A visszaesést Seres Béla így kommentálta: "Az alacsony bizalmi szint ellenére az elmúlt 6-12 hónapban több jelentős globális és európai alap nyitott irodát és vett föl kockázati tőke szakembereket Közép-Európában. Ezért a Deloitte arra számít, hogy középtávon jelentős növekedést fog elérni a kockázati tőkepiac."