A Nestlé megveheti a Balaton szeletet

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Nestlé-csoport a Győri Keksz Kft-től megvásárolhassa annak Balaton-üzletágát.
Vágólapra másolva!

A Nestlé Hungária Kft. és a Société des Produits Nestlé S.A. 2008. április 23-án kötött szerződést a Győri Keksz Kft. Balaton szelet elnevezésű csokoládés ostyaszelet termékéhez kapcsolódó szellemi tulajdonjogok, előállítási- és berendezési know-how, raktárkészlet, promóciós anyagok, valamint gépek és berendezések (a továbbiakban együtt: Balaton Üzletág) megvásárlására. A szellemi tulajdonjogok és az előállítási know-how tulajdonosa a Société des Produits Nestlé S.A., a további megszerzett eszközök és jogok tulajdonosa pedig a Nestlé Kft. lett.

A versenytörvény szerint ha az összefonódásban érintett két vállalkozás előző évi nettó árbevétele meghaladja a 15 milliárd forintot, ezen belül pedig mindkettőé az 500 millió forintot, akkor a fúzióhoz a GVH engedélye szükséges.

A Nestlé-csoport magyarországi tagjai élelmiszerek (kávé, kakaó, konyhai termékek, bébiételek, édességek, jégkrémek), ásvány- és forrásvizek, gyógyszerek, gabonapehely termékek és állateledelek gyártásával és forgalmazásával foglalkoznak. Részesedése a magyarországi szeletes csokoládé forgalomból nem éri el a 10 százalékot. A Győri Keksz Kft. Balaton üzletága kizárólag szeletes csokoládé gyártással foglalkozik, azok hazai forgalmából a részesedése szintén nem éri el a 10 százalékot.

Mivel a GVH vizsgálata úgy találta, hogy a magyarországi szeletes csokoládék piacán a fúzió nem hoz létre és nem erősít meg gazdasági erőfölényt, nem akadályozza a hatékony verseny fennmaradását és fejlődését, ezért a hatóság az összefonódást engedélyezte.