Gazdasági fórum a Sándor-palotában

Vágólapra másolva!
Sólyom László szerint Magyarország jelenlegi helyzetéből nincs kiút együttműködés, megegyezés, bizalom, és hitelesség nélkül. A köztársasági elnök a Sándor-palotában tartott Gazdasági fórumon példa nélkülinek nevezte a gazdaság szereplőinek azt az átfogó és együttes fellépését, amelyet a rendezvényen résztvevő 24 szervezet megjelenít.
Vágólapra másolva!

Sólyom László közölte: az elnök nem szólhat bele a konkrét gazdaságpolitikába, de az elnöki intézmény nyújtotta keret felerősíti a gazdaság képviselőinek hangját. "Kifejezi azt a közös meggyőződésünket, hogy Magyarország jelenlegi helyzetéből együttműködés, megegyezés és ezek feltétele, a bizalom, azaz a felek hitelessége nélkül nincs kiút" - mondta.

A mindenkori kormányok joga és felelőssége a gazdaságpolitika alakítása, ez azonban nem lehet sikeres, ha nem támogatja a társadalom többsége, és különösen a gazdaság. A támogatás feltétele pedig Sólyom László szerint az, hogy vegyék figyelembe a gazdaság szempontjait is az állam felelősségét képező környezet kialakításakor.

A köztársasági elnök - a fórum témái közül - azonnali megoldást igénylőnek nevezte az adózást, a közteherviselést, vagy a költségvetési reformot. Vannak ugyanilyen fontos problémák, amelyek hosszú tervezést és ciklusokon át következetesen folytatott politikát kívánnak meg - mondta. Ide sorolta az iskolaügyet, a műveltség és a szakképzés problémáit, illetve a korrupció visszaszorítását.