Befagyott uniós pénzek Bulgáriában

Vágólapra másolva!
A bolgár kormány szerdán 90 millió euró értékben fagyasztott be pénzeket az unió támogatta programokból, a korrupció elleni harc jegyében és azért, hogy elkerülje az EU szankcióit. A kormány bejelentése szerint tíz útépítési programot állítottak le, a pénzek nem megfelelő felhasználásának gyanújával.
Vágólapra másolva!

Ezek a programokközel egyötödét képviselik annak az 550 millió eurónak, amelyre Bulgária még az előcsatlakozási uniós támogatási program keretében jogosult.

Bulgáriában a jövőben szigorúbban fogják ellenőrizni az uniós pénzek felhasználását, az erre vonatkozó elképzeléseket még május közepén ismertette a kormány. Az uniós pénzügyi alapok elosztásáért felelős miniszter tájékoztatása szerint egyebek mellett feketelistát készítenek Brüsszel számára azokról a cégekről, amelyek visszaéléseket követtek el uniós pénzekkel. Ezek a cégek a jövőben nem részesülhetnek EU-támogatásban.

E hét végére tervezik elkészíteni a közbeszerzési törvény módosításának tervezetét, és végrehajtják az EU-pénzek elosztásával megbízott minisztériumok és hatóságok személyi és szerkezeti átalakítását is.

Az intézkedéssorozat válasz arra a május eleji brüsszeli levélre, amelyben az Európai Unió felszólította a bolgár kormányt, hogy június közepéig tegyen lépéseket a pénzek elköltésének hatékonyabb ellenőrzésére. Az Európai Bizottság már korábban mintegy 450 millió eurót fagyasztott be az előcsatlakozási programokkal kapcsolatban, és Szófia attól tart, hogy annak az összesen 11 milliárd eurónak egy része is veszélybe kerülhet, amelyre Bulgária 2013-ig lenne jogosult.