Az áremelkedés húzta a cseh forgalamat

Vágólapra másolva!
Újra emelkedett áprilisban - mégpedig 3,5 százalékkal - éves mértékben a kiskereskedelmi forgalom Csehországban a márciusi 2,4 százalékos csökkenés után - közölték a cseh statisztikai hivatalban. A növekedés ezúttal kizárólag a nem élelmiszeripari termékeknek köszönhető, mert az élelmiszer eladás áprilisban is tovább csökkent. Elemzők szerint ez az utóbbi hónapok komoly mértékű áremelkedésének a következménye.
Vágólapra másolva!

A szezonális kilengésektől megtisztítva áprilisban a kiskereskedelmi forgalom éves mértékben két százalékkal, míg márciushoz viszonyítva 0,7 százalékkal emelkedett. Az élelemre és a szállásra fordított költségek éves mértékben 1,1 százalékkal, márciushoz viszonyítva és a szezonális kilengésektől megtisztítva pedig 0,2 százalékkal csökkentek.

Az áprilisi forgalomnövekedés legnagyobb mértékben az elektronika, a bútor és más háztartási berendezés és gép iránti fokozottabb érdeklődésnek köszönhető a leginkább."A legnagyobb mértékű, leggyorsabb növekedést ismét az internetes üzletekben mértük, bár ezek forgalma továbbra is csak elenyésző mértékű az egész kiskereskedelemben. Három hónapos csökkenés után áprilisban újra emelkedett a gyógyszeripari és a kozmetikai készítmények, áruk forgalma áprilisban" - közölte a statisztikai hivatal.

Az Eurostat kimutatása szerint az egész euroövezetben áprilisban 0,4 százalékkal csökkent a kiskereskedelem forgalma. Éves mértékben a legnagyobb esés - 18 százalék - Romániában volt. Az ellenkező oldalon Németország van 5,6 százalékos kiskereskedelmi forgalom növekedéssel.