Késve fizet a magyar

2008.06.17. 8:36

A Dun and Bradstreet (D and B) DUNTrade programja alapján összeállította az idei év első negyedévére vonatkozó jelentését a fizetési tapasztalatokról, amelyből kiderül, hogy a magyar vállalkozások számláiknak mindössze 38 százalékát fizetik ki határidőre, a számlák 62 százalékánál legalább 2 napos késedelembe esnek.

A cég közlése szerint a DunTrade (Fizetési tapasztalatok) program adatai alapján megállapítható, hogy az első negyedévben kibocsátott számlák esetén az átlagos fizetési határidő 30 nap, melyet késve fizetés esetén még átlagosan 15 nap csúszás követ, így a számlákra, ha nem jön határidőben az ellenértékét, 45 napot kell várni.

"A teljes gazdaság vonatkozásában a számlák 38 százalékát fizetik ki határidőben, - ahol is az egy napos késedelmeket még időben történő teljesítésnek vettük - vannak azonban olyan iparágak, melyek esetében csak minden negyedik számlánk esetén bízhatunk abban, hogy ellenértékét az esedékesség napjáig megkapjuk. Vannak viszont ágazatok, ahol a határidőben fizetett számlák aránya eléri a 80 százalékot" - emelte ki Keleti József, a D and B ügyvezető igazgatója.

Emlékeztetett arra: érdemes megemlíteni, hogy Németországban a számlák 70 százalékát határidőben fizetik ki, így van még hova fejlődni, de a legjobban teljesítő német iparágak sem haladják meg a legjobb magyar ágazatok 80 százalékos mutatóját.

A D and B felmérésének tapasztalatai szerint a hosszú fizetési határidők, a fizetési késedelmek, a csúszások tovagyűrűző hatása számos cég életét, működését nehezítik meg. A cég adatszolgáltató partnerei havi rendszerességgel átadják számlázási és fizetési információikat a cégnek és ez alapján készítik elemzéseiket. Éves szinten közel 1 millió számla, 3-400 milliárd forint értékben képezi a program alapját.

KAPCSOLÓDÓ CIKK