Végre pozitívan zárt a Malév

Vágólapra másolva!
A Malév 2007-ben, hosszú idő óta először pozitív eredményt, 703 millió forint adózás előtti nyereséget ért el, 14,7 milliárd forintos üzemi szintű veszteség mellett - közölte a társaság a közgyűlést követően.
Vágólapra másolva!

A mérleg szerinti nyereséget egyszeri, privatizációs tranzakciós tételek javították, és az üzemi szintű veszteség is egyszeri tételek miatt haladta meg az egy évvel korábbi, 10,8 milliárd forintot, egyebek között a CRJ repülőgépekre elszámolt értékvesztés - a könyv szerinti és a piaci érték közötti különbség - miatt.

A repülési teljesítmény változatlan szintje mellett az anyagjellegű ráfordítások mintegy 9 milliárd forinttal csökkentek, ennek köszönhetően a Malév alaptevékenysége, a személy-, áru- és charterszállítás eredménye - 7 milliárd forinttal, mintegy 44 százalékkal javult az előző évhez képest.

A közgyűlés foglalkozott a légiközlekedési iparág helyzetével is, és megállapították, hogy az üzemanyagárak drasztikus emelkedése miatti költségnövekedés teljes egészében erodálhatja a hatékonyság növelése érdekében eddig megtett intézkedések hatását. Éppen ezért a jövőben még erőteljesebben kell fókuszálni a reMAke programban megkezdett költségcsökkentő és bevétel generáló lépésekre. A közgyűlés ezért úgy határozott, hogy az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagoknak a jövőben nem fizet tiszteletdíjat, hogy ezzel a légitársaság vezető testületei is hozzájáruljanak a költségek lefaragásához.

A közgyűlés döntött a Malév Zrt. tevékenységi körének racionalizálásáról, tekintettel arra, hogy a tevékenységi körök felét a társaság nem gyakorolja.

Személyi kérdésekről is döntöttek, az igazgatóságból 2008. március 15-i hatállyal lemondott Gönci János helyére Lambert Zoltán adótanácsadó, nemzetközi adószakértőt választották. Lambert Zoltánt megbízatása a többi igazgatósági taggal megegyező időtartamig, azaz 2011. május 23-ig szól. Lambert Zoltán a HLB Klient Plusz Kft. és HLB Klient Holding Kft. társtulajdonosa és ügyvezetője.