Bezár a Mondi Szolnokon

Vágólapra másolva!
Végleg bezár a Mondi szolnoki papírgyára, a 255 alkalmazott közül 201 munkaviszonyát június 16-i hatállyal felmondják, miután a márciusban leállított gyár utolsó potenciális szakmai vevője is elállt vételi szándékától - közölte Ferencz Gábor a cég igazgatóságának elnöke.
Vágólapra másolva!

A gazdasági vezető tájékoztatása szerint a vevőjelöltek a papíripar kedvezőtlen kilátásai mellett, a politikai és gazdasági helyzet bizonytalansága, a magas energiaárak és a magyar energiapiac átláthatatlansága miatt álltak el vásárlási szándékuktól.

A munkájukat elvesztő dolgozók átlagosan 11 havi átlagkeresetüknek megfelelő pénzbeli juttatásban részesülnek. Azok az alkalmazottak, akik 1995 óta a Mondi illetve az előd, Neusiedler cég állományában voltak 16 havi átlagkeresetüket kapják meg végkielégítésként.

Ferencz Gábor közölte azt is: a menedzsment a továbbiakban a gyárat ipari parkként, szolgáltató és logisztikai centrumként próbálja meg értékesíteni.

Az elnök idén március elején jelentette be, hogy a hónap közepén leállítja a termelést szolnoki gyárában a Mondi Business Paper Hungary Zrt. és a tulajdonos az egységet értékesíti. A Mondi-csoport az irodai kommunikációs papírok piacának telítettsége miatt kényszerült erre a lépésre. Ferencz Gábor akkor 80 százalék esélyt látott arra, hogy szakmai befektetőt találnak. A vevővel szemben egyetlen kikötésük volt, hogy irodai kommunikációs papírokat nem állíthat elő Szolnokon.

A dolgozók munkaviszonyát a március 22-ei leállás után többször meghosszabbították, hogy a gárdát egybetartsák, és egy szakmai befektetővel megkötött sikeres adás-vétel után mihamarabb újra indulhasson a termelés.

A megyei kereskedelmi és iparkamara és APEH regionális igazgatóságának Jász-Nagykun-Szolnok megye félszáz legjobb vállalkozását bemutató TOP 50 című 2006-os kiadványában a Mondi Business Paper Hungary Zrt. az Electrolux Lehel Kft. után a második helyen végzett 35,7 milliárd forintos nettó árbevétele alapján. A cég 2005-ben 48,7 milliárd forint nettó bevételt könyvelhetett el. Az exportértékesítés 2006-ban 25,3 milliárd forintot, egy évvel korábban 39,9 milliárd forintot tett ki.