Milliárdos új-zélandi megrendelés Várpalotán

Vágólapra másolva!
Hatalmas megrendelést adott a Várpalotán gyárat építő új-zélandi Fletcher Building cég a magyar Keviép Kft.-nek. A hazai építőipari cég 1,5 milliárd forintért készíti el az új-zélandiak acélzsindelyeket előállító üzemét.  
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a Fletcher Building cég várpalotai új üzemének kivitelezése - írja a The New Zealand Herald (NZH) nevű lap. Az új-zélandi anyacég, illetve az AHI Roofing nevű leányvállalata létesíti Veszprém megyében az új gyárat, ahol acélból készült tetőfedő elemeket, illetve cserepeket állítanak majd elő.

Jövőre indul a termelés

A termelés jövőre kezdődhet a tervek szerint. Az NZH-nak nyilatkozó igazgató, Chris Ellis közölte, hogy termékeik iránt Európában évente 15 százalékkal nő a kereslet, ezért építik gyárukat az öreg kontinensen. (Hogy miért esett Magyarországra a választás, arról korábban Ellis úgy nyilatkozott, hogy hazánk fejletlensége miatt olcsóbb volt az iparterület Várpalotán.) Persze az új-zélandi lapok híreit azonban érdemes fenntartással kezelni, ugyanis a New Zealand Herald szerint Várpalota Nyugat-Magyarországon található, Budapest és a szlovén(!) határ között.

A jelenlegi elképzelések szerint mintegy száz ember dolgozik majd az AHI Roofing várpalotai gyárában, és évente hatmillió tetőfedő elemet készítenek itt. Az AHI Roofing volt egyébként a világon az első, amely 1957-ben acélból készített tetőcserepeket.

Különleges technológia: az acélzsindely előállítása

Az új-zélandi technológia alapján az acéllemezt korrózióvédő bevonattal látják el, majd ezt egy műanyag védőréteg követi, amit különböző újabb rétegek felvitelével folytatnak, köztük kőtörmelék is van, ami kerámiaszerű megjelenést ad a terméknek. A kőporra aztán újabb műanyag védőborítást visznek fel.

A gyár alapkövét tavaly rakták le, aztán elkezdődött a magyar gazdasági tárca honlapja szerint 18 millió eurós beruházás előkészítése. Az 5,4 hektáros várpalotai területen épülő létesítmény generálkivitelezőjét például hosszas procedúra után választották ki.

Kemény verseny

"A Keviép Kft. nemzetközi versenyben, kemény tendereztetés után nyerte el a megbízást" - tudtuk meg a magyar cég ügyvezető igazgatójától, Miklóssy Ferenctől. A megrendelés egy 12 ezer négyzetméteres üzemcsarnokra vonatkozott, amelyet a Keviép 1,5 milliárd forintért épít majd fel generálkivitelezőként - tette hozzá Miklóssy.

A debreceni székhelyű cég 1966-ban alakult Kelet-magyarországi Vízügyi Építő Vállalat néven, jelenleg 100 százalékig magyar magántulajdonban lévő építőipari fővállalkozó-kivitelező kft., amelynek érdekeltségei a Balkánon és a Közel-Keleten vannak, hazánkon kívül.

Román leányvállalatok

A Keviép honlapja szerint két romániai leányvállalattal is rendelkezik, az East-Bau Construct Srl.-lel és az Eco-Bihor Srl.-lel. Ez utóbbi cég üzemelteti, építette a nagyváradi hulladéklerakó telepet. A két romániai cég árbevétele 2006-ban összesen mintegy 5 millió euró volt.

Az Opten céginformációs adatai szerint a Keviép, illetve a cég fő tulajdonosaként szereplő Keviép Invest éves árbevétele meghaladja a 10 milliárd forintot.