Változik a fogyasztóvédelmi törvény

Vágólapra másolva!
A fogyasztóvédelmi törvény módosításával egyebek között változik a kiszabható fogyasztóvédelmi bírság mértéke, ami a jövőben a vállalkozások árbevételéhez igazodik - közölte a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége(FEOSZ) szerdán az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A változások közé tartozik, hogy a jövőben a vállalkozások fogyasztói jogvitáik rendezéséhez nem vehetik igénybe a békéltető testületek segítségét, kizárólag természetes személy indíthat békéltető testületi eljárást.

A békéltető testületi ügyszámok drasztikus növekedése indokolttá tette a határidők meghosszabbítását a jelenlegi 60 helyett 90 napra, amit legfeljebb 30 nappal meghosszabbíthat a testület elnöke.

A határozatok ellen továbbra sem lehet fellebbezni, azonban annak hatályon kívül helyezését már nem csak eljárási okból lehet kérni hanem akkor is, ha annak tartalma nem felel meg a jogszabályoknak.

Változás az is, hogy a gazdálkodó szervezetek által nem teljesített ajánlások nyilvánosságra hozatalát a békéltető testületeknek kell megoldaniuk. Közzétehetik annak a vállalkozásnak a nevét, székhelyét és tevékenységét is, amely nem tett érdemi nyilatkozatot és a kitűzött meghallgatáson nem jelent meg.

Szigorodnak az ügyfélszolgálat működtetésére köteles vállalkozások számára előírt követelmények is, úgy, hogy az ügyfélszolgálat igénybevétele ne járjon aránytalan nehézségekkel a fogyasztóknak.

A FEOSZ tájékoztatása szerint a fogyasztók érdekét védő módosítás annak előírása, hogy valamennyi telefonon tett szóbeli panaszt, illetve telefonos kommunikációt hangfelvétellel rögzíteni kell, amelyet öt évig meg kell őrizni, és kérésre a fogyasztó rendelkezésére kell bocsátani.

A módosítás értelmében telefonon, illetve elektronikusan is elérhető állami ügyfélszolgálatot hoznak létre, amely az állami szervekhez címzett fogyasztói beadványokat fogadja, és továbbítja azokat a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatósághoz, valamint tájékoztatja a fogyasztókat a rendelkezésre álló eljárási lehetőségekről.