Újraindul a buszgyártás Kaposváron

2008.06.11. 18:56

Újraindul a NABI- autóbuszgyártás Kaposváron - közölte a város polgármestere szerdán az MTI-vel.

Szita Károly azt követően számolt be a város számára kedvező fejleményekről, hogy Bill Doig, a NABI cégcsoport alelnöke, Baranyai Ferenc, a NABI Magyarország vezetője, valamint Paizs Nimród, a NABI kaposvári gyárának igazgatója szerdán személyesen tájékoztatta őt arról, hogy a NABI és Los Angeles város vezetése  szerződést írt alá NABI-buszok vásárlásáról.

A polgármester tájékoztatása szerint ennek értelmében 2010-ig 260 autóbuszt gyártanak Kaposváron, azt követően 740 autóbuszra pedig opciós megrendelése van a kaposvári gyárnak.

Bill Doig arról is beszámolt, hogy Washington és New York városvezetői is tárgyalnak a NABI-val buszok vásárlásáról, amit ugyancsak Kaposváron gyártanának.

A polgármester közölte: a kaposvári gyárban már 125 dolgozó már el is kezdte a munkát, s rövid időn belül 250 embert foglalkoztatnak majd.

Szita Károly arról is tárgyalt a NABI vezetőivel, hogy  a kaposvári gyárban ez év végéig NABI-Kaposvár néven kifejlesztik egy saját gyártású autóbusz prototípusát, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy azt a hazai piacon értékesítik.

A 100 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. ebből a típusból 10 autóbuszra bejelentette a vételi szándékát, remélve, hogy ezzel megteremtik egy hosszútávú autóbuszgyártás alapját - mondta Kaposvár polgármestere.    

A NABI Rt. kaposvári gyára, 2002 júniusában készült el, csúcsidőben 270 dolgozót foglalkoztatott, majd három év múlva bezárták. 2005 júniusában a cég vezetése az okokról úgy nyilatkozott: az amerikai szövetségi közlekedési hatóság elutasította a cég kérelmét, így a Kaposváron gyártott CompoBusok a továbbiakban nem mentesülnek az úgynevezett Buy American szabály alól, amely kimondja, hogy az amerikai szövetségi támogatást felhasználó közbeszerzéseknél az autóbuszok alkatrészértékének 60 százaléka egyesült államokbeli gyártóktól kell hogy származzon, és a végső összeszerelést is a tengerentúlon kell végezni.

A bezárás másik oka a jelentős forint/dollár árfolyamváltozás volt, ami miatt a társaság komoly veszteséget szenvedett el az átadást követő három évben. Míg 2002-ben 1 dollár 300 forinttal volt egyenértékű, 2005-ben 206 forintot ért.

Az egyedülálló technológiával készülő CompoBus termékcsalád kifejlesztésére, illetve a gyártóeszközökre, valamint a 23 hektáron megépült kaposvári beruházásra összességében mintegy öt milliárd forintot fordítottak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK