Tovább drágul a fűtés Budapesten

Vágólapra másolva!
Augusztustól ismét, idén már a harmadik alkalommal drágul a távfűtés hődíja Budapesten, ezúttal hat százalék körüli mértékben - közölte a Főtáv Zrt. szóvivője szerdán az MTI-vel. Egy átlaglakás éves hődíja 250 ezer forint lesz.
Vágólapra másolva!

Balog Róbert elmondta, hogy a fővárosi önkormányzat múlt évi rendeletének megfelelően ez évtől a távhő ára automatikusan, külön önkormányzati döntés nélkül követi a negyedéves gázárváltozást. A januári gázáremelés miatt februártól maximum 5,1 százalékkal, az áprilisi gázáremelés után májustól 6,1 százalékkal nőtt a távfűtés hődíja. Ez utóbbi emelés azért volt nagyobb mértékű, mivel a villanyáram inflációnövelő hatását is tartalmazta - jegyezte meg a szóvivő. Hozzátette, ha idén még lesz újabb gázáremelés, úgy egy hónappal később a távfűtés hődíja is drágul.

A szóvivő tájékoztatása szerint az augusztusi távhődíjemeléssel 900 forint körül drágulhat egy 53 négyzetméteres átlaglakás fűtésének havi hődíja. Az idei két korábbi emeléssel együtt ez az összeg több mint havi 2000 forint. Összességében pedig 250 ezer forint körülire növekedhet az újabb hődíjemeléssel egy átlaglakás éves távfűtési költsége - jegyezte meg.

A szóvivő kitért arra is, hogy a fővárosi önkormányzat tavaly befagyasztotta erre az évre a távfűtés 35 százalékos alapdíját. Ezáltal a cég működési költségei egyre kisebbek - fűzte hozzá.

A Főtáv Zrt. ez évi üzleti tervének elfogadásakor, a Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottságának május végi ülésén a cég képviselői közölték, hogy idén 30 százalék gázáremeléssel és ezzel azonos hődíjemeléssel számolnak.