Szerkezet-átalakítási támogatás a gazdáknak

Vágólapra másolva!
Már fizetik a szerkezetátalakítási támogatást a szőlős gazdáknak, eddig 900 millió forintot meghaladó összeg átutalására született támogatási határozat - tájékoztatta Soproni Horváth Lajos, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) sajtófőnöke az MTI-t szerdán.
Vágólapra másolva!

A fajtaváltásra, az ültetvény áttelepítésére, továbbá a támrendszer korszerűsítésére és létesítésére lehetett támogatási kérelmet benyújtani. Mintegy 1.500 igény érkezett a hivatalhoz. Ezek közül mintegy 650 azoknak a kérelmezőknek a száma, akik biztosíték fejében előzetes kifizetést kértek.

A gazdálkodók fennmaradó hányada pedig előbb megvalósítja a szerkezetátalakítási és -átállítási intézkedéseket, majd a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) helyszíni ellenőrzését követően veszi fel az uniós támogatást.

A pénz kifizetését késlelteti, hogy az MVH-hoz elküldött kérelmekben sok a hiba. Ezért a formai ellenőrzés után a hivatal az igénylők mintegy felének küldött hiánypótlásra felszólító levelet. A válaszra a gazdálkodóknak a levél kézhezvételétől számítva 15 nap áll rendelkezésükre.

Az unió közösségi szabályozásnak megfelelően ugyanis az MVH a szőlőültetvények szerkezetátalakítási, a 2007/2008-as borgazdasági évre vonatkozó támogatásának legalább 75 százalékát júniusban köteles kifizetni a gazdálkodóknak.

A brüsszeli bizottság a 2007/2008-as borpiaci évre Magyarország számára 1.472 hektárban szabta meg a szerkezetátalakítási alapon támogatható terület nagyságát. Így a támogatásra felhasználható keret hozzávetőlegesen 2,9 milliárd forint.

Ebből fajtaváltásra és ültetvény áttelepítésére körülbelül 2 milliárd forint a rendelkezésre álló összeg. A maximális támogatási összeg hektáronként 3,665 millió forint. A támrendszereknél a maximálisan igénybe vehető összeg létesítésre 1,5 millió, korszerűsítésre pedig 675 ezer forint hektáronként.