Vágólapra másolva!
A BKV-nak a múlt évi mérlegbeszámolóját és az idei üzleti tervét, a Fővárosi Vízműveknek viszont csak a múlt évi mérlegét fogadta el a Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottsága kedd délutáni ülésén, amelyen kiderült, hogy a vízmű üzleti terve legkorábban szeptemberben kerülhet a testület elé, mivel a cég felügyelőbizottsága augusztus végén tárgyalja meg azt.
Vágólapra másolva!

A napirendi vitában Bagdy Gábor (KFNP) és Hutiray Gyula (Fidesz) nehezményezte, hogy a vaskos előterjesztéseket csak hétfőn postázták számukra. Javaslatukat, hogy a két cégbeszámoló előterjesztését halasszák jövő hétre, a fővárost vezető MSZP-SZDSZ-képviselők elutasították.

A koalíciós képviselők annak ellenére ragaszkodtak az előterjesztések tárgyalásához, hogy például a vízművek mérlegbeszámolójának vitájában igen ellentmondásos helyzetre derült fény. A cég beszámolójának ugyanis a képviselők nem azt a változatát kapták meg, amelyről dönteniük kellett.

Csatlós Csaba (MDF) ellenzéki társaihoz hasonlóan úgy vélte, hogy nincsenek döntési helyzetben. A koalíciós politikusok szerint viszont a hiányosságokat pótolták a szóbeli kiegészítések, ezért elfogadták az előterjesztéseket. A vízművek mérlegéről folytatott rövid vitában elhangzott, hogy a cégnek a bizottsági ülés napján kilencmilliárd forintnyi készpénze van, így ki tudja fizetni azt a négymilliárd forintot, ami a tulajdonosoknak jár sikerdíjként, illetve osztalékként.

A BKV mérlegbeszámolóját és üzleti tervét a vízműveknél jóval kisebb vita után fogadták el a koalíciós képviselők. Ennek során egyebek közt kiderült, hogy tavaly 16 milliárd forintos veszteséget halmozott fel a cég, amelynek már több mint 70 milliárd forint az adósságállománya. Hutiray Gyula aggasztónak tartotta, hogy a cég 6,5 milliárd forintos ez évi hitelkamatait csak újabb hitelből tudja finanszírozni. Szó esett a cég tanácsadói szerződéseiről, a több mint kétmilliárd forintos AAM-szerződésről, amire végül is - annak felbontása miatt - csak töredékét fizették ki.

Hutiray Gyula a gyógyfürdőtársaság vezérigazgatója fegyelmi felelősségre vonásának szükségességét is feszegette a cégvezető egy hétfői nyilatkozata, közleménye miatt. Annak ellenére ugyanis, hogy két hete a gazdasági bizottság határozatban rendelte el a fürdőcégnél tervezett tevékenység és dolgozói létszámkiszervezés ideiglenes leállítását, a helyzet tisztázását, a vezérigazgató a tulajdonos érvényes döntését figyelmen kívül hagyva kész tényként nyilatkozott a kiszervezésekről - szögezte le a politikus.