Norvég támogatás Afganisztánnak

Vágólapra másolva!
"Norvégia évente 750 millió korona (145,2 millió dollár) fejlesztési támogatást fog nyújtani Afganisztánnak a következő ötéves időszakban" - közölte szerdán a norvég külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A 2007-ben folyósított összeghez képest éves szinten 50 százalékos emelésnek megfelelő felajánlást a miniszter az Aftenposten című lapban közreadott cikkében jelentette be, egy nappal azelőtt, hogy a francia fővárosban 65 ország részvételével adományozói konferenciát tartanak Afganisztán megsegítésére. A kiszivárgott hírek szerint a kabuli vezetés 50 milliárd dolláros, öt évre szóló fejlesztési és újjáépítési tervéhez fogja kérni a segélyező államok támogatását.

Jonas Gahr Store norvég külügyminiszter írásában világossá tette, hogy Oslo a korrupció elleni harc, az emberi jogok és a jogállamiság érvényre jutása, valamint a nők társadalmi szerepvállalása terén vár előrelépést Afganisztánban, ahol jelenleg mintegy 500 norvég katona szolgál NATO-parancsnokság alatt.

Előző nap egy névtelenséget kérő washingtoni kormányforrás arról számolt be, hogy az Egyesült Államok 10 milliárd dollár fejlesztési segélyt ajánl fel Afganisztánnak a párizsi konferencián.

Hollandia a következő két évre 210 millió euró fejlesztési támogatást ítélt meg Afganisztánnak.