Megvan az áramtőzsde-tender eredménye

2008.06.11. 16:16

A magyar villamosenergia-tőzsde létrehozása jelentős szakaszhatárhoz érkezett: a HUPX ZRt. által 2007. augusztusában az azonnali áramkereskedési rendszer beszerzésére kiírt pályázaton eredmény született. 

A MAVIR ZRt. 2007 májusában 20 millió forint tőkével alapította a HUPX ZRt.-t a szervezett villamos energia piac létrehozására - áll a MAVIR Zrt. közleményében.

A 2007. augusztusában az azonnali áramkereskedési rendszer beszerzésére kiírt pályázat jelentkezői (EEX, EXAA, South Pool, IBM, Deutsche Börse és az OPCOM / Nord Pool) közül a nyertes pályázó az OPCOM SA lett. Az OPCOM által működtetett platform a Nord Pool ASA fejlesztése, mely a magyar és román azonnali piacok elsődleges harmonizációját biztosítja a Nord Pool sikeres európai modellje alapján.  

Az együttműködési megállapodás részleteinek kidolgozása megkezdődött a nyertessel. A másnapi és a fizikai kereskedés koncepciója az elbírálási folyamat során kialakításra került. A szervezett villamosenergia-piac keretein belül értékesítendő termékek, illetve szabályzatok kialakítása a piaci szereplők bevonásával hamarosan megkezdődik. A cég szorosan együttműködik az érintett hivatalos szervekkel annak érdekében, hogy a jelenleg fennálló jogi bizonytalanságokat mihamarabb közösen megoldják.  

A vállalat vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy elősegítse a kereskedés 2008 év végi indulását.  

A Magyar Villamosenergia-kereskedők Egyesülete örömmel nyugtázza, hogy hosszabb idő óta konkrét fejlemény tapasztalható a magyar villamosenergia-tőzsde ügyében. A tőzsde ezévi tényleges elindulása régóta várt pozitív hatással lenne a hazai piacra. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK