Csoportos létszámleépítés várható a Pápai Hús Zrt.-nél

2008.06.11. 0:39

Csoportos létszámleépítésről tájékoztatta a pápai munkaügyi hivatalt a Pápai Hús Zrt. felszámolásával megbízott budapesti Vectigalis Zrt.; a leépítési szándékot a teljes létszámra vonatkozóan jelezték a városi munkaügyi kirendeltségnek.

Nem konkrét időpontra és határidővel jelentettünk be létszámleépítést, csupán azt jeleztük a munkaügyi kirendeltségnek, hogy ez várható, ezt tervezzük - tájékoztatta Kemerle Judit, a Vectigalis Zrt. veszprémi igazgatója az MTI-t kedden. Hangsúlyozta: bizonyosra vezető, hogy szó sem lesz a teljes létszám - 1370 dolgozó - elküldéséről. Egyelőre még csak ott tartunk, hogy erről a tervünkről egyeztetünk a cég szakszervezetével és az üzemi tanáccsal - mondta a felszámoló képviselője.

Varga Jenő, a Vectigalis Zrt. elnök-vezérigazgatója az MTI-nek hangsúlyozta: a felszámolónak fel kell készülnie minden lehetőségre, így arra is, hogy akár napokon belül vevő jelentkezhet a pápai húsgyárért. Az pedig szinte bizonyosra vehető, hogy a "szocialista időkben felduzzasztott dolgozói létszámot" át nem veszi egyetlen befektető sem - tette hozzá.

Arra törekszünk, hogy minél több munkahelyet megmentsünk, s reálisan ezer munkavállaló megmaradásával lehet is számolni - vélekedett a felszámoló. Rámutatott arra, hogy az élő sertés ára fél év alatt mintegy 30 százalékkal emelkedett, miközben a nagykereskedelmi húsárak változatlanok maradtak. Utalt arra is, hogy egy felszámolás alatt lévő cég olyan támogatásoktól is elesik, amely a versenytársaknak úgymond "kijár". Például nem indulhatnak közbeszerzési eljáráson sem - jegyezte meg.

A felszámolóbiztos megjegyezte: nem akkor akarnak majd kapkodni és három hónapos határidővel létszámleépítést bejelenteni, amikor jelentkezik egy komoly vevő, és közli, hogy csak a létszám felére-háromnegyedére tart igényt, különben nincs üzlet. Varga Jenő ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az éveken át több százmilliós veszteséget "termelő" Pápa Hús Zrt. az utóbbi másfél évben mégis talpra állt, és most megérett az eladásra. Erről a Cégközlönyben most jelentettek meg hirdetményt ötmilliárd forintos "kikiáltási áron" - tájékoztatott az elnök-vezérigazgató.