A GVH megadta a Flextronicsnak az engedélyt

Vágólapra másolva!
Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Flextronics B. V. megvásárolja a Friwo Mobile Power GmbH részvényeinek 100 százalékát - közölte a hivatal szerdán az MTI-vel. 
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a GVH nem tagadhatja meg az engedélyt, ha az összefonódás nem hoz létre vagy nem erősít meg olyan gazdasági erőfölényt, amely akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását vagy fejlődését az érintett piacon.

A GVH szerint, ha a mobiltelefon töltőket az EMS (elektronikai gyártási szolgáltatások) árupiac részeként kezeli, a két vállalkozáscsoport együttes részesedése nem éri el a kritikusnak minősülő 20 százalékot. Ám ha külön piacként kezeli a mobiltelefon töltők piacát, akkor a Flextronics csoport részesedése 1 százalék alatti. Ezek alapján a GVH szerint az összefonódás miatt nem valószínűsíthetők káros versenyhatások, így a hatóság engedélyezte az összefonódást.

A Flextronics a Flextronics International Ltd. által irányított vállalkozáscsoport tagja, amely elektronikai gyártási szolgáltatásokat (EMS) kínál a világ egész területére kiterjedően. A Flextronics-csoport részesedése az EMS világméretű forgalmából 10-15 százalék közötti.

A Friwo által irányított vállalatcsoport mobiltelefon-töltők gyártásával és értékesítésével foglalkozik világszerte. Részesedése ezen termékek világméretű forgalmából kis mértékben meghaladja a 20 százalékot, az EMS tekintetében pedig nem éri el az 1 százalékot. Mobiltelefon-töltők gyártásával és a világ egészére kiterjedő forgalmazásával foglalkozó vállalkozások között például a Salcomp-csoport részesedése a Friwo-csoportéhoz hasonlóan 20-25 százalék közötti.

A Friwo-csoportnak magyarországi tagja nincs - áll a közleményben.

Mihálovits András, a GVH sajtófőnöke az MTI-nek elmondta, hogy az uniós szabályok szerint az ilyen ügyekben minden olyan ország versenyhatóságának vizsgálódnia kell, amelyekben hatása lehet a felvásárlásnak. Miután a Flextronics magyar cégei jelentős exportőrök, ezért került az ügy a GVH elé.